Dagens PS

Nu gäller "Cash is king"

Cash is king
Cash is king är ett numera flitigt använt uttryck hos investerare. Speciellt när det är stökigt på finansmarknaden som det är nu. PG Gyllenhammars klassiska citat passar väl när kapitalet flyr till bankkontot. (Foto: Pixabay/Wiki Commons)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 07 mars 2023Publicerad: 06 mars 2023

Den ofta använda frasen ”Cash is King” myntades inte på Wall Street utan i Sverige av den dåvarande Volvochefen PG Gyllenhammar 1987, i samband med börskraschen samma år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Globala kapitalflöden

Men uttrycket är numera flitigt förekommande i investerarkretsar. I synnerhet när det är stökigt på finansmarknaden. Och det är det nu.

Då flyr pengarna till bankkontot. Investmentbanken BofA har mätt de globala kapitalflödena under det senaste året.

MISSA INTE: Hon måste betala tillbaka pension för 164 000 – “rena rama Kafka”

ANNONS

Senaste nytt

4 000 miljarder från investeringar till cash

Resultatet är entydigt och föga förvånande. Ungefär 4 000 miljarder har under det senaste året sökt sig till just bankkonton. Här kan vi verkligen tala om Cash is king.

Källa: BofA

Pengarna har framför allt kommit från obligationsmarknaden. Den marknaden hade som bekant i fjol det sämsta utfallet på över 100 år.

Aktier har däremot, kursfallet till trots, varit relativt stabilt.

ANNONS

Nu drar obligationer

Sedan årsskiftet har emellertid utflödet från obligationsmarknaden vänt till inflöde. Rimligtvis börjar finansmarknaden att diskontera räntesänkningar världen över.

Det är något som gynnar inte bara aktier utan i ännu större grad obligationer. På sluttampen har även investerarna börjat plocka ut kapital från bankkontona.

Men det är än så länge småsummor. När räntan börjat falla, som terminsmarknaden förutspår, lär det bli stora uttag.

Relaterade artiklar:

Finansmarknaden välkomnar TARA. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]