Norges regering står på de anklagades sida i en rättegång som Greenpeace Nordic har initierat. Det skriver BBC. Skälet är att landet planerar oljeborrning i Arktis.
Norge inför rätta för oljeborrning i Arktis
Mest läst i kategorin
Det är ECHR – europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna – som kommer att pröva hur Arktis oljetillgångar kan skyddas så att de får vara kvar under havsbottnen.
Sedan 2016 har Norge fått flera tillstånd att prospektera för olja i Barents Hav. Men nu har sex norrmän och två miljöorganisationer väckt åtal.
Argument för åtalet är att det helt enkelt är ett brott mot grundläggande mänskliga rättigheter att borra efter olja under en klimatkris. Man hänvisar till artikel två i Europeiska konventionen för mänskliga rättigheter, som ger skydd för rätten till liv, samt till artikel åtta, som skyddar rätten till ett familjeliv och ett hem.
På senare år har domstol blivit ett allt vanligare tillvägagångssätt för aktivister, som ibland också har fått rätt.
Arktis, eller Nordpolen, utgörs av allt inom ramen för polcirkeln, däribland också delar av Sverige samt sju andra länder. Men i huvudsak består Arktis av hav, varav en del fortfarande är fruset. Att det mest består av hav gör också att det inte finns något internationellt avtal som skyddar Arktis natur. Samma sak gäller Antarktis.
Oljeborrning oförenlig med klimatmål
Vem som egentligen äger rättigheterna i Arktis till viss del också lite oklart. Vart och ett av länderna har rätt att exploatera havet 200 nautiska mil från den egna kusten, enligt FN:s konvention om rättigheter till havet. Om man kan visa att den egna landmassan sträcker sig längre ut i havet kan man också utvidga sin rätt.
Det har lett till en dispyt om vem som äger den så kallade Lomonosov Ridge som löper genom Nordpolen. Kanada, Ryssland och Grönland hävdar var och en för sig att den är deras.
I Norge har domstolarna valt att inte ta upp fallet om den norska oljeborrningen i Arktis, men ECHR kommer att göra det.
Man tror att Arktis innehåller omkring 160 miljarder fat olja och 30 procent av de naturgasreserver som inte redan är upptäckta i världen. Att isen har börjat smälta gör dem dessutom mer tillgängliga.
Allt talar dessutom för att det skulle vara oförenligt med målen i Parisavtalet att ta upp dessa resurser.
Men norge är inte ensamt om arktisk utvinning. Ryska oljebolag har borrat i mer än ett årtionde, något som orsakade ett stort läckage för två år sedan. Även USA föreslår mer utvinning i Alaska.
Läs också:
Shell lämnar oljeprojekt i Nordsjön
Norge struntar i kritiken – väljer att gasa på i stället
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.