“Taylor Swift-effekten” höjer inflationen och får Sveriges Riksbank att tveka om räntan? Nej, popstjärnan må vara populär men har inte så stor effekt.
Nej, Taylor Swift styr inte Sveriges inflation eller Riksbanken
Mest läst i kategorin
Många medier har uppmärksammat att popdrottningen Taylor Swifts utsålda konserter i Stockholm i maj var en succé för besöksnäringen i huvudstaden, inklusive Dagens PS. Världens största popstjärna i rubriken på en text om samhällsekonomi? Taget!
Även Handelsbankens analytiker har hakat på Taylor Swift-tåget kring inflationen.
På fredagen skrev krönikörer i både Dagens Nyheter och Dagens industri att “Taylor Swift-effekten” kan ha bidragit till att inflationen i maj var högre än väntat, och att popstjärnan därmed kan ha slagit spiken i kistan för hoppet om en räntesänkning från Sveriges Riksbank i juni.
Taylor Swifts bidrag litet jämfört med riket
Den slutsatsen är dock inte så självklar, enligt Stockholms Handelskammare som gjorde beräkningen kring Taylor Swift från första början.
“Jag tycker att man ska vara försiktig med att dra för stora slutsatser kring enskilda evenemangs påverkan på ekonomin i stort. Även om vi räknat ut att Taylor Swifts konserter bidrog med en halv miljard till Stockholm så är det en försvinnande liten konsumtion sett till hela rikets totala konsumtion”, säger Carl Bergkvist, chefsekonom för Stockholms Handelskammare.
Senaste nytt
“Maj är alltid en stark månad”
Att ekonomin går upp och ned baserat på vad som händer just då tillhör det normala, och hotell- och restaurangbranschen är särskilt svängig baserat på väder och säsong.
“Maj är alltid en stark månad för evenemang av olika slag. 2023 var det Beyoncé som var på besök i maj, så när man jämför inflation på årsbasis så blir det att jämföra Taylor Swift mot Beyoncé, och visst kanske Taylor Swift drog lite mer besök men skillnaden blir inte så stor”, säger Carl Bergkvist.
Och ja, visst skrev även Dagens PS om att Beyoncé påverkade inflationen 2023.
“Vår bedömning är att Taylor Swift-besöket hade potential att påverka ungefär 0,6 procent av KPI (konsumentprisindex). Det gällde kostnader för entrebiljetter och hotellrum primärt”, säger Carl Bergkvist.
Det är inte noll, men ändå försumbart jämfört med ekonomin i stort.
“Det är mat, energi, drivmedelspriser, kläder och dylikt som är det avgörande för inflationen”, sammanfattar Carl Bergkvist.
Fotbolls-EM påverkar 0,1 procent
Som en jämförelse så börjar fotbolls-EM i Tyskland på fredagen och pågår i en hel månad med 51 matcher över hela landet. Utländska besökare väntas bidra med 1 miljard euro till ekonomin i landet genom ökad turism och hotell- och restaurangnäring.
Det motsvarar en förväntad ökning med 0,1 procent i BNP i Tyskland för det andra kvartalet. En mätbar påverkan, absolut. Men knappast en avgörande faktor för den Europeiska centralbankens beslut.
Läs även: Chefsekonomen som satte kronor på Taylor Swift i Stockholm (Dagens PS)
Läs även: Taylor Swift boostar Stockholms ekonomi (Dagens PS)
Läs även: Forskningsduo granskar inflationens mörka sidor (Dagens PS)
Läs även: “Tomat-ebola” hotar driva på inflationen i Nigeria (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.