För att lugna sina investerare har Alecta på sin hemsida försökt förklara effekterna av de olyckliga investeringarna i de havererade bankerna Silicon Valley bank och Signature Bank.
Nej Alecta - den ursäkten duger inte
Mest läst i kategorin
Bland annat nämner Alecta att världens två största kapitalförvaltare BlackRock och Vanguard också var aktieägare i bankerna.
Förklaring från Alecta faller platt
Det skulle enligt Alecta ge ett visst alibi för de famösa investeringarna i de amerikanska nischbankerna. Försöken till förklaring är förståelig men faller platt.
BlackRock och Vanguard är indexförvaltare och gör inga fundamentala aktieanalyser. Det förvaltade kapitalet uppgår till cirka 100 000 respektive 85 000 miljarder kronor.
Senaste nytt
Alecta är ingen indexförvaltare
BlackRock och Vanguard måste i princip investera i allt. Alecta är ingen indexförvaltare utan baserar sina investeringar på analyser. Åtminstone är det vad Alecta kommunicerar.
Alectas förvaltade kapital är drygt 1 100 miljarder. En bråkdel, eller en procent, av BlackRocks kapital. Alecta kan sovra och välja bort bolag i en annan utsträckning än BlackRock.
Små svenska förvaltare
Jämförelser med amerikanska kapitalförvaltarna ur svenskt perspektiv är för övrigt tveksamt. De är så enormt mycket större än de svenska motsvarigheterna.
Av världens tio största förvaltare är sex från USA (se bild nedan).
Swedbank är Sveriges största fondbolag men har bara marginellt större förvaltat kapital än Alecta.
Indexförvaltare dominerar allt mer
Värt att notera är också att tre av världens största investerare är indexförvaltare – BlackRock, Vanguard och State Street.
Sannolikt kommer deras andel av världens förvaltade kapital att stiga. Kapitalflödena fortsätter att gå från aktivt förvaltade fonder till index- och ETFfonder.
Den transformationen verkar för närvarande ostoppbar.
Relaterade artiklar:
Sötebrödsdagarna över för techbolagen.