Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) föll i maj till 50,2 från 50,6 i april och Swedbank höjer varningsflagg.
"Nedåtriskerna ökar i svensk tjänstesektor"
Mest läst i kategorin
“Även om vi ser ljusglimtar i tjänstekonjunkturen både i Sverige och i Europa har nedåtriskerna för svensk tjänstesektor snarare ökat under de senaste månaderna. Det gäller inte minst efter svagare konjunktursignaler från industrin och den kraftiga nedgången i bostadsbyggandet som på sikt kan drabba tjänsteföretagen”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, i en kommentar.
Delindex för sysselsättning svarade för det största positiva bidraget till ökningen i PMI-tjänster följt av leveranstider som sammantaget bidrog med närmare 1,1 indexenheter.
Orderingång och affärsvolym backade och drog ned totalindexet med drygt 1,4 indexenheter. Tjänsteföretagens affärsplaner har blivit mer expansiva och steg i maj till den högsta nivån på fyra månader.
Index för leverantörernas insatsvarupriser minskade i maj till 57,3 från 57,9 i april.
“Det är andra månaden i rad som indexet är under dess historiska genomsnitt (58,1) och visar på ett lägre prisökningstryck i tjänstesektorn även om det är en bra bit kvar till de låga nivåer som rådde under 2020”, säger Kennemar.
Silf/Swedbanks PMI-Composite noterades i maj till 47,6 jämfört med 49,0 i april, framgår det vidare i pressmeddelandet.
Det är fjärde månaden i rad som indexet är utanför tillväxtzonen och innebär aktivitetsnivån i näringslivet är fortsatt avtagande.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.