Den svenska kronan är nu väldigt svag mot euron och har egentligen försvagats under flera år, vilket i huvudsak beror på tre saker.
Nationalekonomer: Höj räntan mer
Mest läst i kategorin
Enligt nationalekonomen Fredrik NG Andersson vid Lunds universitet har den svenska kronan försvagats under många år på grund av tre faktorer, det rapporterar Dagens Nyheter.
Tre faktorer
För det första är Sverige ett för litet land för att det ska kännas tryggt att investera pengar här när världen är så orolig som den är nu.
För det andra har Riksbanken fört en ganska expansiv penningpolitik, vilket gjort att den som haft sina pengar i Sverige inte har fått någon avkastning.
Den tredje faktorn är att när räntan stiger skapar bostadsmarknaden och hushållens skulder oro.
“Det kan finnas rädsla för att ha pengar i Sverige på grund av bostadsmarknaden, om något skulle hända”, säger han Fredrik NG Andersson till DN.
Nackdelar med svag valuta
Sedan början av 1990-talet har Riksbanken sett kronan som svag, det menar Annika Alexius, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.
“De flesta modeller för fundamental värdering säger att kronan är undervärderad och har alltid sagt det. Men när de säger det år efter år slutar man tro på det”, säger hon till DN.
Det finns flera nackdelar med att ha en svag valuta än att importerade produkter blir dyrare, bland annat drabbas produktivitetsutvecklingen och ekonomins tillväxt när företag vänjer sig vid att konkurrera genom att vara billiga.
Receptet för att stärka kronan är att höja räntan mer, det menar de båda nationalekonomerna, skriver DN.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.