Många myndigheter struntar helt i efterannonsering vilket leder till bristfällig statistik och minskad transparens. Nu riktar Konkurrensverket kritik mot myndigheterna som bryter mot lagen.
Myndigheter struntar i efterannonsering – minskad transparens


Mest läst i kategorin
Enligt Upphandlingsmyndigheten är huvudsyftet med efterannonsering av upphandlingar att skapa insyn och transparens, vilket ger “ett bättre underlag för statistik och vidareutveckling av de offentliga affärerna”.
Myndigheter struntar i efterannonsering
Enligt Konkurrensverket efterlevs efterannonsering dock inte alltid visar det sig genom en undersökning av 50 myndigheter – som därmed bryter mot lagen.
“Att efterannonsera ett tilldelat kontrakt eller ett ingånget ramavtal över direktupphandlingsgränsen inom 30 eller 48 dagar är ett krav i upphandlingslagstiftningen”, uppger Dagens Juridik.
Konkurrensverket riktar kritik
Konkurrensverket riktar nu kritik mot 36 av de 50 myndigheterna som inte har följt upphandlingslagstiftningen, sedan myndigheterna helt enkelt har struntat i att efterannonsera upphandlingen.
I granskingen står det klart att för upphandlingarna som annonserades 2022 hade 71 procent lämnat efterannonseringen utanför.
”Konkurrensverkets granskning visar att det fortsatt finns brister i upphandlande myndigheters och enheters rutiner för efterannonsering. Bristerna består bland annat i att rutiner inte har funnits på plats eller inte har följts och att ansvarsfördelningen har varit bristfällig inom myndigheten, alternativt mellan myndigheten och upphandlingskonsulter som anlitats”, uppger myndigheten.
Läs även:
“Inte möjligt” – sågar svenska myndigheter. Dagens PS
Myndigheter varnar för bluffbolagens nya taktik: “Betala inget”. Dagens PS

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.