EU och USA står inför ett möjligt handelskrig och de goda relationerna står på spel när man förbereder sig för eventuella amerikanska tullar på upp till 20 procent.
Ministern om handelskrig med USA: "Redo med motåtgärder"
Mest läst i kategorin
Som motdrag förbereder unionen ett erbjudande till Donald Trump – ett försök att undvika ett handelskrig som kan drabba båda sidor. Men samtidigt blåser protektionistiska vindar även inom EU.
Handelsministrarna har nyligen mötts i Bryssel för att diskutera den eskalerande situationen. Förhoppningen är att kunna undvika en fullskalig konflikt genom att erbjuda USA en ömsesidig sänkning av vissa tullar – något som skulle vara mer fördelaktigt än att vänta på att tullar börjar höjas i båda riktningar.
“Det finns en beredskap hos kommissionen på motåtgärder”, säger Sveriges handelsminister Benjamin Dousa till Svenska Dagbladet. Sverige, som är en av de största direktparterna i handeln med USA, hoppas på ett diplomatiskt genomslag för att undvika att drabbas.
Trumps trestegsraket i kommande handelskriget
Donald Trumps nya handelskrig kommer vara mer strategisk och sofistikerad än sist han satt i Vita huset, menar Bloomberg i en färsk analys.
Handelskrig hot mot svensk ekonomi
USA är Sveriges tredje största handelspartner och skulle ett handelskrig bli verklighet kan det slå hårt mot svenska industrier, särskilt fordons- och läkemedelssektorerna.
“Sverige sticker ut när det kommer till samarbete och direktaffärer med amerikanska företag. Så det svenska intresset kommer vara att de eventuella motåtgärderna måste vara proportionella och inom Världshandelsorganisationens regelverk”, säger handelsministern.
För att undvika ytterligare eskalering förbereder EU nu ett konstruktivt erbjudande till USA som syftar till att minska spänningarna och istället främja frihandeln.
Interna utmaningar inom EU
Men det är inte bara från USA som signaler om handelskrig når Europa. Inom EU självt finns krafter som bromsar frihandeln, bland annat med beslut om höjda tullar på kinesiska elbilar och osäkerhet kring ett frihandelsavtal med Mercosur-länderna.
“De här protektionistiska vindarna som vi pratar om globalt känner vi tyvärr av även i EU”, konstaterar handelsministern. Den svenska regeringen står nu i en utmanande position, där man måste navigera både externa hot från USA och interna hinder inom Europa.
Läs även: Tullhotat lågpris-Kina retar upp sina vänner. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.