Fem för, en emot. Det handlar om de svenska parlamentariker i EU:s miljöutskott som nu tagit ställning till ett förslag för minskad användning av bekämpningsmedel.
Miljöbeslut splittrar svenska EU-parlamentariker
Mest läst i kategorin
EU-parlamentets miljöutskott har röstat igenom ett förslag för att få ner användningen av bekämpningsmedel.
Det har man fått med stöd av fem svenska EU-parlamentariker och mot motstånd från en.
Pär Holmgren (MP), Malin Björk (V), Heléne Fritzon (S), Emma Wiesner (C) och Karin Karlsbro (L) röstade ja till förslaget – Jessica Polfjärd (M) röstade nej.
Halvering av bekämpningsmedel
Bakgrunden till förslaget är att bekämpningsmedel innebär en stor negativ påverkan på människor och miljö.
Bland annat hotas den biologiska mångfalden genom att pollinerare som bin tar skada.
EU vill därför att medlemsländerna minst ska halvera användandet av kemiska bekämpningsmedel till år 2030, jämfört med 2013-2017.
Senaste nytt
”Väldigt positivt”
Efter omröstningen i utskottet var såväl Naturskyddsföreningen som den gröna EU-partigruppen positiva.
”Det är väldigt positivt att vi har kunnat komma överens om en rimlig kompromiss med tanke på att det är en ideologiskt laddad fråga där industrin har dominerat i debatten”, sade De grönas talesperson Sarah Wiener.
”Våra politiker har nu en unik chans att vara med och bromsa bidöden i Europa”, konstaterar Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Splittrar EU
Moderata EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd röstade däremot nej till förslaget eftersom det inte säkerställer ”att vi kan kan fortsätta använda växtskyddsmedel utan problem”, skriver hon i en kommentar till Sveriges natur.
”Vi stödjer inte idén om nationella bindande mål, och inte heller att man på flera områden vill förbjuda användningen av växtskyddsmedel utan tillräcklig flexibilitet”, skriver hon.
Frontlinjen påminner om sommarens diskussion kring EU-kommissionens förslag till restaurering av våtmarker och grönområden. Den slutade i ett dödläge där miljörörelsen såg fördelar och kritikerna dyra och ogenomtänkta åtgärder.
”Gör om och gör rätt”
Även då var Jessica Polfjärd motståndare till aktuellt förslag och ville skicka tillbaka det till EU-kommissionen med uppmaningen gör om och gör rätt.
”Vi ser flera svenska perspektiv där vi inte är nöjda så vi ser helst att det här går tillbaka till kommissionen och att de får återkomma med ett förslag som är bättre”, sade Polfjärd då till TT.
Detta med hänvisningen att det är bättre att förslaget drar ut på tiden, än att lagen blir dålig.
Relaterad läsning:
Kontrovers över EU:s utsläppshandel – nedröstat förslag – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.