Dagens PS

Pressad räntemarknad: Dumpar USA i rekordfart

USA:s statsobligationer
Marknaden säljer av USA:s statsobligationer i en rasande takt. Resultatet? En högre amerikansk marknadsränta. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 09 apr. 2025Publicerad: 09 apr. 2025

Först rasade dollarn. Sen föll börsen i USA. Nu har räntemarknaden genomfört en av de mest aggressiva försäljningarna av amerikanska statsobligationer på 25 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Larry Fink om världens kapital
Spela klippet
Makro

Därför vill fondjätten se en jämnare fördelning av världens kapital

13 apr. 2025

Förra veckan handlade det mesta i finansvärlden om omfattande ras på börsen. Den här veckan har allt fler ögon börjat röra sig mot räntemarknaden.

Amerikanska statsobligationer säljs i rekordfart. Enligt en analys i Reuters, med rubriken “sälj USA, är det en av de största utförsäljningarna av amerikanska statsobligationer på 25 år.

Och det är de snabba rörelserna, inte den faktiska räntenivån, som oroar experterna. Utvecklingen tilltar på eftermiddagen.

Rörelserna kan tvinga stora aktörer på räntemarknaden att agera snabbt vilket skulle kunna sätta igång en smärtsam eller rent av katastrofal trend för vad som länge varit världens kassaskåp.

Läs även: Världens kassaskåp har börjat rosta: “Kaos”. Realtid

Räntemarknaden
Räntemarknaden dumpar USA – en utveckling som driver upp räntan på USA:s 10-åriga statsobligationer. (Bild: CNBC)

Säljer i USA för att få fram kontanter

Nils Kristian Knudsen, ränte- och valutastrateg på Handelsbanken Capital Markets, menar i en intervju med norska DN att den främsta anledningen till de massiva obligationsförsäljningarna är att investerare behöver frigöra kontanter.

“Marknadsaktörer behöver likviditet och då säljs obligationer. Många aktörer har ställts inför marginalkrav från banker, det vill säga krav på att ställa säkerheter för belånade positioner,” säger han.

ANNONS

Amerikanska statsobligationer

• Världens mest omsatta värdepapper
• Anses normalt vara bland de säkraste investeringarna
• Räntenivån påverkar globala låneräntor
• Total utestående volym: över 25 000 miljarder dollar

ANNONS

Senaste nytt

USA kan tvingas ingripa

Enligt Reuters menar experter att det inte är räntenivån i sig som oroar, utan den extrema hastigheten i kursrörelserna. Svängningarna på räntemarknaden är de mest dramatiska sedan coronakrisens utbrott.

Den amerikanska centralbanken Fed har hittills förhållit sig passiv till börsfallet, men kan tvingas agera om oron på obligationsmarknaden hotar stabiliteten i det finansiella systemet.

Amerikanska statsobligationer utgör tillsammans med dollarn själva ryggraden i världens finansmarknader.

Läs mer: Nästa kris för Vita huset: Räntan rusar i USA. Dagens PS

Dollarn tappar mark

Parallellt med obligationsraset har den amerikanska dollarn försvagats kraftigt. Under onsdagsmorgonen backade dollarn med 0,8 procent mot en korg av ledande valutor.

ANNONS

“Det ovanliga är att dollarn försvagas samtidigt som vi ser likviditetsbehov. Normalt söker sig investerare till dollarn i oroliga tider, vilket gör den här utvecklingen extra oroande,” säger Knudsen till norska DN.

Utvecklingen har också väckt frågor om den amerikanska ekonomins styrka. Med Donald Trumps nya tullar som trädde i kraft under onsdagen växer oron för att USA kan vara på väg in i en period av ekonomisk avmattning.

Läs även: Ray Dalio varnar för underliggande smäll. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Larry Fink om världens kapital
Spela klippet
Makro

Därför vill fondjätten se en jämnare fördelning av världens kapital

13 apr. 2025
ANNONS
ANNONS