Dagens PS

Majoriteten av ekonomer: Höj räntan kraftigt!

Erik Thedéen
Riksbankschefen Erik Thedéen försvarar i Di amorteringskravet. (Foto: TT )
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 25 apr. 2023Publicerad: 25 apr. 2023

Hälften av de 30 ekonomer som svarat i en SvD-enkät anser att Riksbanken bör höja räntan rejält. Räntebeskedet kommer i morgon, onsdag.

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag är rädd för att inflationen är mer trögrörlig än vad många trott”, säger en av dem, Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, till tidningen.

Åtta av ekonomerna som deltagit i undersökningen anser att Riksbanken bör lämna räntan oförändrad medan sju av makroekonomerna tycker att en räntehöjning på 25 punkter är tillräcklig.

ANNONS

15 av ekonomerna, hälften av de tillfrågade av Svenska Dagbladet, anser att räntan bör höjas med 50 punkter.

Räntan är för tillfället 3 procent

Styrräntan ligger just nu på 3 procent.

Argumenten mot en räntehöjning är att det pressar redan hårt ansatta svenska hushåll, däribland många bolånetagare och andra högt skuldsatta.

Det slår även mot arbetsmarknaden och företag som måste höja priserna.

Omvänt trycker en högre styrränta ner inflationen.

ANNONS

Senaste nytt

Inflationen har fallit på senare tid

ANNONS

Fortfarande är inflationen högre än Riksbankens prognos, även om den backar något senaste månaderna.

När det gäller företagen har både både råvarupriser och fraktpriser fallit kraftigt på senare tid, vilket väntas leda till dämpade prisökningar som förhoppningsvis även visar sig i våra matbutiker.

Även om det går åt rätt håll anser Mattias Persson att en räntehöjning på 50 punkter är befogad.

Han får medhåll av Therese Persson, ekonom på Danske bank, som också pekar på en fortsatt hög inflation som motiverar en kaftig räntehöjning.

Tror att inflationen går ner ändå

Håkan Frisén, prognoschef på SEB, är av en annan åsikt och går emot en höjning av räntan med hänsyn till de svenska hushållens höga skuldsättning och att hushållen är räntekänsliga.

Dessutom är löneavtalen som fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om måttliga, anser han.

Han lyfter fram flera andra skäl som också borde få Riksbanken att inte höja räntan ytterligare.

“Även om det finns en del trögheter på kort sikt finns därför starka krafter som bidrar till att inflationen faller tillbaka utan att Riksbanken behöver höja mer”, säger Håkan Frisén till SvD och tonar ned risken för en svagare svensk krona.

ANNONS

Riksbanken lämnar räntebesked på onsdagen och inför räntebeslutet har Riksbanken kommunicerat att det troligen kommer en räntehöjning på antingen 0,25 procentenheter eller 0,50 procentenheter.

Läs även: Analys: Prognosen viktigare än räntebeslut

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring
Just in Case

Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som gör stor nytta till små priser. Trygga din familjs framtid.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]