Dagens PS

Lönsamheten viker – svensk industri under press

Svensk industri
Svensk industri har det kämpigt och lönsamheten sjunker. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 28 nov. 2024Publicerad: 28 nov. 2024

Svensk industri har upplevt ett tufft tredje kvartal 2024, där särskilt de varuproducerande branscherna drabbats hårt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med ett fall i genomsnittligt rörelseresultatet på 14,2 procent och en nedgång i rörelsemarginalen med 1,5 procentenheter är det tydligt att kostnadstryck och global osäkerhet har satt svensk industri på prov, enligt statistik från SCB.

Samtidigt som fasta bruttoinvesteringar ökade med 11,9 procent, har denna tillväxt inte har omsatts i förbättrad lönsamhet för svensk industri.

Sammantaget minskade Näringslivets rörelseresultat med 4,4 procent under tredje kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2023. Rörelsemarginalen sjönk 0,4 procentenheter, till 6,8 procent rapporterar Dagens Industri.

Svensk industri drabbas värst

Bakom siffrorna ligger en komplex bild. Företagen står inför stigande råvarupriser och en försämrad internationell efterfrågan, vilket sammantaget pressar marginalerna.

Samtidigt signalerar ökade investeringar en viss optimism för framtiden, men denna optimism är långt ifrån en garanti för framgång. Frågan blir om dessa investeringar görs i rätt riktning för att möta de långsiktiga förändringar som branschen står inför, såsom energiomställning och digitalisering.

Läs även: Kompetens först – kravet inför Wallenbergs generationsbyte. Realtid

Ljusare för tjänstesektorn

Tjänstesektorn går bättre än svensk industri och utgör ett undantag i den annars dystra bilden, med en rörelseresultatsökning på 7,2 procent.

ANNONS

Här kan en ökande efterfrågan på digitala tjänster och högspecialiserade lösningar bidra till motståndskraft, vilket pekar på möjligheter för andra sektorer att anpassa sig och diversifiera sina intäktsströmmar.

Sammantaget är det svenska näringslivet i en övergångsfas. Företagen står inför val mellan att hantera kortsiktiga utmaningar och att våga investera för en osäker framtid.

Med rätt strategi kan denna period av press bli en katalysator för innovation och omställning – men för många kommer det att krävas både tålamod och omprövningar för att hitta en väg framåt.

Läs även: Pensionspengar på flykt – kronan betalar priset. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]