I turbulenta tilltar mediasurret om hur aktieägare bör agera. Experterna är många och tvärsäkra. Det är lätt att bli påverkad. Därför är det bra att ha en utarbetad plan redan nu. Ett enkelt körschema att följa.
Lathund vid stormig börs eller börskrasch
Mest läst i kategorin
Som ett brev på posten har den kanadensiske ekonomiprofessorn Jean-Paul Rodrigue vid det amerikanska universitetet Hofstra konstruerat en lathund för investerare.
Besvärliga likheter
Rodrigue har studerat det historiska mönstret för uppgångar och nedgångar på börsen. Men det är inga vanliga börsuppgångar som analyserats utan de som slutar i en bubbla.
Som sedan spricker med ett börsras som följd. Huruvida vi är i en sådan just nu får framtiden utvisa. Men åtminstone när det gäller värderingar, mediebrus och kraftiga kursuppgång så finns det besvärliga likheter med tidigare bubblor.
Smarta pengar
Rodrigue har delat in bubbelcykeln i olika faser. Först kommer en period då de smarta pengarna kommer in på marknaden. Det är en tid då temat för den framtida bubblan fortfarande är okänd för de flesta.
Kursrörelserna är blygsamma. Steg två är när de institutionella placerarna gör entré. Då börjar det pratas om fenomenet bland såväl investerare som i media.
Girighet och vanföreställningar
Nästa fas tar det fart ordentligt. Då blir det mediacirkus, entusiasm, girighet och vanföreställningar. Allmänheten gör entré som investerare.
Det är då det förekommer ord som paradigmskifte och meningar som att ”nu är det är annorlunda” och att ”gamla sätt att värdera bolag är förlegat”.
Här finns det tyvärr många likheter med dagens aktiemarknad.
Se upp för ”Bull trap”
Sedan börjar det jobbiga. Kurserna börjar falla. Den första nedgången emottags med förnekelse. Efter en initial nedgång vänder kurserna upp igen.
Det är dock en fälla, eller ”bull trap” som Rodrigues benämner det. Därefter går det snabbt och spikrakt nedåt. Känslorna går från rädsla och kapitulation till desperation.
Det sistnämnda då vinsten har vänts till förlust. Först då behagar kurvan vända uppåt till någon slags normalitet.
Identisk med techbubblan
Förutom att det går att känna igen vissa drag av förloppen i nutid så är kurvan ovan väldigt lik kurvaturen på techbubblans tillkomst och fall vid millennieskiftet 1998–2002 (se diagram nedan).
När det gäller värdering och eufori så är det just denna period som dagens börs ofta jämförs med.
Låt oss hoppas att likheterna stannar där.