Dagens PS

Kronan i kris: Är en vändning inom räckhåll?

Svenska kronans revansch?
Kan svenska kronan stärkas framöver och vad behöver ske för att de ska bli verklighet? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 18 nov. 2024Publicerad: 17 nov. 2024

Det går inte bra för den svenska valutan och under hösten har kronan tappat kraftigt. Vad krävs egentligen för att kronan ska återhämta sig?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Senaste veckorna har det blivit dyrare att vara svensk. Kronan har tappat mot de stora valutorna och bland annat blir det dyrare att resa utanför landet och köpa varor från utlandet.

Läs mer: Småsparare flyr landet – söker skydd från svag krona. Dagens PS

Inte minst har Donald Trumps valseger gett en kraftig ökning för den amerikanska dollarn. Hans mandatperiod förknippas bland annat med högre räntor, vilket kan bli svettigt för vår valuta på flera sätt.

Men för tio år sen såg det väldigt annorlunda ut på valutamarknaden. Då kostade en euro mindre än 9 kronor och en dollar kostade inte ens 7. Vad var annorlunda då och kan vi resa oss igen?

Euron och dollarns pris i SEK, sedan 2009. Mellan 2010 och 2014 var kronan stark, och under pandemin stärktes kronan igen. Nu är kronan historiskt svag. (Data: Riksbanken)

Storbankerna talade för kronan

Bland de med en mer optimistisk syn på kronan hittar vi Sveriges storbanker. Deras prognoser talar för att vår valuta kommer att återhämta sig i takt med att den svenska ekonomin sätter fart igen nästa år, till följd av den låga styrräntan, rapporterade Placera tidigare i höstas.

Redan då tog man höjd för att USA:s styrränta skulle falla långsammare än den svenska, vilket alltså är dåligt för kronan på valutamarknaden. Deras analys är att andra faktorer, som en ökad riskaptit och en stark svensk ekonomi, kommer att väga tyngre och stärka kronan.

“Under 2025 och 2026 väntas svensk ekonomi växa snabbare än både USA och euroområdet, vilket bör ge stöd åt den svenska kronan”, skrev Swedbank. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tre scenarier gynnar kronan

Tre av de mest betydande faktorerna som skulle kunna leda till en stärkt svensk krona är:

Räntedifferenser och penningpolitik

Om andra länders centralbanker i framtiden skulle sänka sina styrräntor till lägre nivåer än den svenska blir kronan mer attraktiv. Just nu har vi istället lägre styrränta, vilket bidrar till en sänkt kronkurs.

Skulle svensk ekonomi gå så starkt kommande år som prognosmakarna säger är det inte otänkbart att vi kan hamna i ett läge där vår styrränta är höge än ECB:s och Feds.

Gryning för kronan
Ljusare tider för kronan? (Bild: Canva)

Undervärdering av kronan

Om det skulle visa sig att kronan är undervärderad, alltså att valutamarknaden missbedömt Sverige och den svenska valutan, så kan det leda till ett uppsving.

I nuläget finns det flera stora osäkerheter runt Sveriges ekonomi, inte minst kopplat till att mycket kring hur Donald Trump faktiskt kommer att styra USA. Faller det ut på ett gynnsamt sätt för Svensk export så skulle det kunna vara ett exempel på hur man kan ha missbedömt riskerna.

ANNONS

Förbättrad global riskaptit

I tider av global ekonomisk stabilitet tenderar investerare att söka högre avkastning, vilket kan öka efterfrågan på mindre valutor som kronan. Riksbanken noterar själva att en förbättrad riskaptit på valutamarknaden bör gynna kronan jämfört med både dollarn och euron.

Dessa faktorer, både inhemska och globala, kan samverka för att stärka den svenska valutan.

Långt till drömscenario för kronan

Det är viktigt att notera att valutamarknaden påverkas av många faktorer, och prognoser är alltid förenade med osäkerhet. På kort sikt talar många analyser av valutamarknaden för en fortsatt svag krona och en fortsatt stark dollar.

De gamla prisnivåerna, där en dollar kostade under 8 kronor och en euro kostade under 9 kronor, de är fortfarande längt borta enligt analytikerna. Snarare handlar en stärkt krona om ett dollarpris runt 10 kronor och ett europris runt 11 kronor.

Framtiden är som bekant oviss, men mycket behöver hända om vi ska ta oss tillbaka till de starka nivåerna som vi åtnjöt för tio år sedan.

Läs även: Pensionsexpert: Varför dröjer viktiga reformen för din pension? Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]