Dagens PS

Kritik mot Norges framgång: "Förlitar oss på tur"

Norge förlitar sig på tur
Finansmannen Kjetil Holta kritiserar sitt hemland Norge för att förlita sig på tur. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 29 okt. 2024Publicerad: 29 okt. 2024

Att det gått bra för grannlandet Norge är knappast en nyhet. Men nu menar en norsk kritiker att norrmännen, särskilt ledarna i landet, har blivit “feta och lata”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Norge har länge haft en fördelaktig position, men kritikern Kjetil Holta uttrycker oro över landets framtid.

Han anser Norges framgångar framför allt bygger på tur, särskilt med oljeinkomsterna. “Vi har hatt mye flaks, blant annet med olje,” säger han, vilket indikerar en brist på långsiktig planering, rapporterar norska Finansavisen.

Kjetil Holta är en norsk affärsman och investerare som kritiserar Norges ekonomiska politik och efterlyser mer fokus på innovation och privat entreprenörskap.

Norges politiker lovar för mycket

Holta menar att den nuvarande regeringen, precis som tidigare, har fokuserat mer på att fördela resurser än att skapa värde. “Politikerne er mer opptatt av å fordele penger enn de er av verdiskapning,” säger han och påpekar att detta skapar orealistiska förväntningar hos väljarna.

Trots att regeringen nyligen presenterade ett budgetförslag på 2000 miljarder kronor är kritiken stark. Många känner att de inte får tillräckligt. Men Holta menar att det är nödvändigt, alla kan inte alltid få mer.

Enligt Holta är det ett större problem att politiker undviker att ta itu med verkliga kostnadsreduceringar. “Noen må få mindre, og den reverseringen blir en tung jobb å gjøre,” konstaterar han. Han ser det som en utmaning att få politiker att våga fatta svåra beslut.

Läs även: Kvinnor välkomnas att leda Wallenbergsfären. Realtid

ANNONS

Senaste nytt

Behöver mer än oljan

ANNONS

Holta kritiserar också Norges beroende av råvaror och bristen på innovation och teknologi. “Det satses i stor grad på råvarer, men det er mindre fokus på innovasjon og teknologi,” säger han. Han oroar sig över att Norge riskerar att hamna på efterkälken jämfört med andra länder som Schweiz och Sverige.

För att stärka Norges position internationellt framhåller Holta vikten av akademisk utveckling. Han pekar på att Schweiz investerar i sina universitet, vilket har lett till framstående utbildningsinstitutioner.

“For eksempel er ETH i Zurich, som tilsvarer NTNU, verdensledende,” påpekar han och belyser behovet av att förbättra högre utbildning i Norge.

Lägger ner på grund av Norges utveckling

Slutligen har Holta beslutat att lägga ner sitt investeringsbolag i Norge, vilket han ser som ett resultat av bristande välkomnande för investeringar.

“Hvorfor skulle jeg da fortsatt å bygge virksomhet i Norge?” undrar han retoriskt. Det finns en känsla av att förändringar är nödvändiga, men han är skeptisk till att kommande val kommer att ge de förändringar som krävs.

Läs även: Skillnaden: “Amerikaner arbetar hårdare”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]