Dagens PS

Kriget som Kina redan vinner

Kriget Kina vinner
USA må ha den största militären i världen, men det finns ett krig som Kina redan vinner. (Bild: Canva / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 11 nov. 2024Publicerad: 11 nov. 2024

En av Donald Trump och republikanernas stora utmaningar blir att ta sig an Kina – vilka kommer att vara världens ledande tekniknation om fyra år? Och hur påverkas stormakten av handelskriget?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tullar, exportförbud för techbolag och ökad militär aktivitet – upptrappningen mellan USA och Kina har pågått länge, inte minst under Trumps senaste mandatperiod.

Militärt och politiskt har USA fortfarande ett betydande övertag mot Kina. Men det teknologiska försprånget krymper snabbt, och det är inte självklart att USA klarar av att behålla sin ledande position.

Samtidigt verkar det inte som om tullarna har begränsat Kinas framfart som världens ledande exportnation.

Ett nytt Kina

Republikanernas valkampanj var glasklara i sina avsikter för USA. Landets storhet ska försvaras och förstärkas, inte minst genom att trycka tillbaka importen av billiga varor från Kina. Men han möter ett starkare och modigare Kina i dag än vad han gjorde för 8 år sen, menar Bloomberg.

Sedan 2001, och Kinas fullskaliga inträde i världshandelns gemenskap, har landet exporterat billiga varor över hela världen. Det har i sin tur inneburit att hundratals miljoner kineser har anslutit sig till världens medelklass.

Även om det pratas mycket om utmaningar för landets ekonomi så får man ändå konstatera att det knappt går att jämföra dagens Kina med samma land för bara 20 år sedan. Från att vara världens fattiga fabrik till att vara en global maktfaktor.

Läs även: Kina sätter fart – miljardplan ska lyfta ekonomin. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Krigets första drag

ANNONS

Det handelskrig som vi pratar mycket om i dag började ta fart redan under Trumps förra mandatperiod. Handelstullar infördes redan då, och för första gången på länge har USA:s import från Kina faktiskt minskar på sistone.

Men då började man också begränsa vilket teknik som fick exporteras till Kina, för att begränsa landets teknologiska framsteg. Vissa högteknologiska chip får till exempel inte säljas till kinesiska företag.

Känner ni igen åtgärderna? Det är för att man nu har föreslagit mycket mer av samma vara. Men det kan vara försent.

Trots att USA:s handel med Kina har minskat så har landets export och tillverkning nått nya höjder och landets ekonomi fortsätter att växa snabbare.

Kina svarar

Vad gäller teknologin så har man knappast gett upp kriget för att USA har förbjudit export till Kina. Istället har landet satsat stort på egen utveckling av avancerade chip som ska konkurrera. Än så länge ligger man efter, men man knappar in på marknadsledarna i väst.

I början av 2023 trodde man att USA och Europa hade en teknologisk ledning på omkring 10 år när det kom till högteknologiska chip. Men när man undersökte tekniken i Huaweis senaste telefoner fann man att det snarare rörde sig om 4 års försprång.

Gapet mellan supermakterna blir mindre.

Förklaringen tros vara att Kina satsar stort på att knappa in. Landets stora banker erbjuder billiga lån till techbranschen när staten pekar ut riktningen med hela handen.

ANNONS

Svarar med handelskrig

Att stoppa Kinas stora satsningar på ny teknik är i princip omöjligt. Landets incitament för att hänga med i utvecklingen är för stort. Men genom att stänga delar av den kinesiska ekonomin ute från väst vill man begränsa deras framfart.

Särskilt när det handlar om bilar har Trump varit extrem i sina uttalanden. Vid ett tal har han sagt att inte en enda bil ska importeras från Kina till USA – om det så kräver tullar på upp till 1000 procent.

Än så länge har handelskriget inte bromsat Kina. Landet fortsätter i regel att nå sina produktionsmål och exporterar istället till andra länder än USA. Huruvida en högre växel i handelskriget räcker för att vinna det återstår att se.

Läs även: Eufori på Wall Street: “Som förr i tiden”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS