I en ny rapport från tankesmedjan SIPRI målas en dyster framtid upp präglad av krig, våld och katastrofer som en ny “era av risk”.
Krig och klimatet bäddar för ny "era av risk"
Mest läst i kategorin
Rapporten heter “Environment of Peace” och ger enligt Stockholm International Peace Institute (SIPRI) den hittills mest omfattande redogörelsen för hur olika aspekter av miljökriser – inklusive klimatförändringar, massutrotningar och resursbrist – interagerar med dagens mörknande säkerhetshorisont och andra fenomen som följden av Covid-19-pandemin.
Expertpanel leddes av Margot Wallstöm
Rapporten är författad av mer än 30 forskare under guidning av en panel av experter på miljö och säkerhet ledda av Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström (S). Det konstateras att även innan Rysslands invasion av Ukraina så hade vi sett ökande geopolitiska konflikter.
“Den noterar att mellan 2010 och 2020 fördubblades antalet statliga väpnade konflikter ungefär (till 56), liksom antalet dödsfall i konflikter. Antalet flyktingar och andra tvångsfördrivna fördubblades också, till 82,4 miljoner. 2020 ökade antalet operativt utplacerade kärnstridsspetsar efter år av minskningar, och 2021 översteg militärutgifterna 2 biljoner dollar för första gången någonsin”, skriver SIPRI om rapporten i ett pressmeddelande.
Även om rapporten försöker föreslå lösningar och ha en optimistisk syn så lyfter nyhetssajten Vice fram rapporten med rubriken: “Experter till världen: Vi är dömda”. Och det ser onekligen mörkt ut, särskilt kring klimatet som riskerar att leda till stora svältkatastrofer framöver.
“Klimatförändringar påverkar redan livsmedelsproduktionen på land och i havet. Under de kommande decennierna förväntas det minska avkastningen av stora grödor som majs, ris och vete, och öka risken för samtidiga skördemisslyckanden i stora producerande länder”, skriver SIPRI.
Era av risk med delade hot
Institutet målar upp den kommande tiden i mänsklighetens historia som en “era av risk”.
“Under större delen av mänsklighetens historia har de allvarligaste riskerna varit de mest direkta: bristen på en nyckelresurs eller hotet att ett annat samhälle eller ett annat land skulle ta bort den. Nu delas många av de allvarligaste hoten. Stigande temperaturer, plastföroreningar i havet och förlusten av ekosystemtjänster från skogar och plankton utgör alla universella risker”, skriver SIPRI.
Läs även: Rekord för militärutgifter i världen – över 2 biljoner dollar
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.