Dagens PS

Kraftigt ras i svenskt exportindex

Exportföretagen ser mindre optimistiskt på framtiden
Exportföretagen ser mindre optimistiskt på framtiden
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 24 aug. 2018Publicerad: 24 aug. 2018

Business Swedens exportchefindex, EMI, för tredje kvartalet rasar med 6,3 enheter jämfört med andra kvartalet. Trots det kraftiga fallet stannar index på 59,9 vilket enligt organisationen indikerar att det, än så länge, finns en fortsatt optimism.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den kvartalsvisa konjunkturindikatorn visar stämningsläget bland exportföretagen och är en sammanvägning av nuläge och prognos för det kommande kvartalet.

Det är framför allt det framåtblickande indexet som drar ner EMI med ett fall på 8,6 enheter och även företagens förväntan på lönsamhet i exportförsäljningen föll påtagligt i tredje kvartalet. Nulägesindexet visar på en mer måttlig minskning och går från 67,5 till 63,5.

Samtliga index ligger dock betydligt över 50-strecket, vilket indikerar att exportföretagen är fortsatt optimistiska och ser ljust på framtiden.

“Det är framför allt EMI prognos, det vill säga synen på det kommande kvartalet som faller, vilket betyder att exportföretagen ser mindre optimistiskt på framtiden. Företagen har särskilt sänkt sina förväntningar om exportefterfrågan från Nord- och Sydamerika liksom Mellanöstern, Turkiet och Afrika. Upptrappade handelskonflikter, konjunkturavmattning och geopolitisk oro dämpar framtidstron”, kommenterar Business Swedens chefekonom Lena Sellgren.

I undersökningen, som utförs av SCB, intervjuas samtliga större företag samt ett urval av små och medelstora företag. Respondenter är exportchefer eller personer med motsvarande befattning i svenska exportföretag.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]