Världens ledare träffas vid det senaste klimattoppmötet i Azerbajdzjan under måndagen. Mötet kommer samtidigt som fossila källor blomstrar och lär få ytterligare backning med Donald Trump vid styret.
Klimattoppmöte – fossila källor blomstrar
Mest läst i kategorin
FN:s klimattoppmöte COP29 drar igång på måndagen i Baku, Azerbajdzjan.
Världens ledare kommer åter igen ha högljudda debatter om hur de ska göra allt i sin makt för att sänka den globala medeltemperaturen.
Vi har dock hört det förut.
Många gånger.
Det lär bli fina lovord och många underskrifter men de stannar på pappret.
Verkligheten ser nämligen helt annorlunda ut.
Fossila källor – en enorm kassako
Det finns fortfarande mycket gas- och olja att utvinna i många länder – och fälten är värda enorma summor i en värld som törstar efter energi.
Donald Trump vägde själv noga orden i sitt vinnartal och beskrev de båda fossila källorna som “flytande guld” – som USA givetvis fortsatt kommer dra nytta av, särskilt nu när Trump håller i ratten.
Behöver allt mer energi
Visst, världen ställer till en viss del om till gröna energikällor men det går inte i den takt som den globala befolkningen behöver energi till sitt dagliga behov.
Just därför kommer det bli svårt för politikerna på COP29 att komma fram till någon vettig lösning – när länderna samtidigt inte tänker ge upp beroendet av fossila källor.
USA leder
USA producerar redan mest olja i världen, före andra oljejättar som Saudiarabien och Ryssland, och med Trumps “Make America Great Again”-politik lär han inte vilja se sitt land bli omkörd på området.
Faktum är att det under 2024 fortsättningsvis ges ut stora mängder borrtillstånd till gas- och oljebolagen i länder som USA, Norge, Kina och Australien samtidigt som nya områden ser ut att bli aktuella framöver för nya utvinningar, uppger Washington Post.
Stark lobby
Delar av vinsterna från det “flytande guldet” investerar bolagen vidare i sina lobbyverksamheter – som ser till att politiker och andra beslutsfattare övertygas att fortsätta satsa på smutsiga energikällor.
“Vi har att göra med företag som vill fortsätta med olja och gas så länge som möjligt”, säger Mark van Baal, en nederländsk aktivistinvesterare.
“Det var så de kom de till toppen av pyramiden.”
Läs även:
Geopolitiken ruskar om råvarumarknaden och öppnar för möjligheter. Dagens PS
Klimathyckleri – toppmöteschef sålde in gas och olja. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.