Kina har tvärvänt på nästan all politik landet infört de senaste tre åren och med tanke på tillståndet för landets ekonomi är det inte förvånande.
Kinas u-sväng: Nästan all ekonomisk politik ändrad
Mest läst i kategorin
Under de senaste åren har Kina fokuserat mycket på sin noll covid-strategi och på att tygla fastighets- och tekniksektorerna för att främja vad de kallar gemensamt välstånd, det rapporterar Business Insider.
Sämsta BNP-tillväxten på nästan 50 år
Under 2022 växte Kinas BNP med 3 procent, vilket är den sämsta BNP-tillväxten landet haft sedan kulturrevolutionen tog slut.
Enligt data från Världsbanken låg Kinas genomsnittliga tillväxttakt på 7,7 procent under årtiondet innan pandemin.
Senaste nytt
Avskaffade covid-restriktionerna
De senaste månaderna har Kina gjort helomvändningar på flera ekonomiska politikområden, den senaste var det plötsliga avskaffandet av covid-restriktioner.
Ingen har kunnat peka ut någon specifik anledning till Kinas plötsliga återöppnande, men analytiker menar att ekonomisk stress och allmänhetens missnöje bidrog.
Återöppningen kom efter att nedstängningarna bromsat den ekonomiska aktiviteten i landet så att BNP bara växte med 0,4 procent under andra kvartalet 2022, jämfört med året innan.
Uppgraderade den globala tillväxten
Kina är världens näst största ekonomi, varför dess BNP-tillväxt är en avgörande drivkraft för global handel och globala investeringar.
Den 30 januari uppgraderade internationella valutafonden den globala tillväxten för 2023 till 2,9 procent, från tidigare 2,7 procent och det beror delvis på Kinas återöppning.
Generellt sett är ekonomer hoppfulla om de möjligheter som Kinas återöppning ger när den globala ekonomin riskerar att hamna i en lågkonjunktur.
“Gemensamt välstånd”
“Gemensamt välstånd”, politiken som ska omfördela Kinas rikedom bland befolkningen är anledningen till att regeringen slagit ned mot fastighets- och teknikbolag och det har drabbat Kinas rikaste.
Hui Ka Yan, chefen för den ansträngda kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande, och Alibabas grundare Jack Ma är ett par de mer framträdande rika offren för den politiken.
Nu förändras dock den kinesiska hållningen till den här politiken och metoderna för att få ned skuldsättningen och bromsa den ohämmade tillväxten har börjat lätta.
USA-baserade Asia Society Policy Institute har analyserat de konferenser som anger Kinas politiska agenda för kommande år sett att termen “gemensamt välstånd”, som nämndes fem gånger i 2021 års rapport, släpptes i 2022 års rapport.
“Beslutet i 2022 års rapport att ta bort alla hänvisningar till vad som (så sent som den 20:e kongressrapporten två månader tidigare) hade setts som ett kännetecknande marknadsingripande från Xi Jinpings sida, representerar en betydande förändring”, skriver tankesmedjan, enligt Insider.
“Wolf Warrior”-diplomati
Den kinesiska regeringen verkar också tona ned sin stridbara inställning till diplomati, som kallas Wolf Warrior, efter en populär filmserie.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Tillväxten i Kina tar fart igen – tillverkningen ökar
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.