Kinas ledning ger olika ordrar kring covid vilket leder till förvirring hos lokala tjänstemän. Byråkrater med presidenten Xi Jinping i spetsen sätter lockdowns och att bekämpa covid före ekonomin.
Kinas ledning ger olika order kring covid
Mest läst i kategorin
Medan Xi Jinping alltså håller hårt i sin nollpolicy kring covid så möter hans politik allt större motstånd i de kinesiska städerna.
Ledningen ger olika ordrar kring covid
Men även premiärminister Li Keqiang vill se förändring. På onsdagen höll han videosamtal med tusentals tjänstemän över hela landet där Keqiang varnande för en ännu värre ekonomisk kris än för två år sedan, och uppmanade tjänstemännen att bättre balansera covidkontroller och ekonomisk tillväxt, rapporterar Bloomberg.
Det skapar dock stor förvirring hos tjänstemännen som inte vet om de ska lyssna på landets premiärminister eller president.
Frustrerande långsamt
Även om Keqiang inte direkt kritiserar Jinpings hantering av covid så är han frustrerad över hur långsamt lokala regeringar har antagit stimulansåtgärder de senaste månaderna, enligt Trey McArver, på forskningsföretaget Trivium China.
“Han försätts i den omöjliga positionen att försöka rädda ekonomin utan att kunna göra något åt nollcovid – som orsakar den största ekonomiska skadan.”
Keqiang målade upp en dyster bild om Kina inte lyckas komma tillbaka på sina fötter snart. Han sa att landet måste visa betydligt bättre siffror under andra kvartalet, och tillade att nationen kommer få betala ett enormt pris med en lång väg till återhämtning om ekonomin inte kan fortsätta expandera i en viss takt.
Samtidigt är blickarna vända mot president Jinping som inte sagt så mycket om ekonomin på sistone. Han jagar sin nollpolicy samtidigt som siktet är inställt på en BNP-tillväxt på 5,5 procent i år – ett mål som har försatt lokala tjänstemän under hård press. Ekonomer som är uppbackade av Bloomberg förutspår att ekonomin kommer att växa med 4,5 procent i år.
Läs även: George Soros: Slutet nära för Xi Jinping
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.