Dagens PS

Kinas kris kan skrämma bort utländska investerare – permanent

Utländska investerare
Kinas president Xi Jinping pekar med hela handen – men utländska investerare flyr landet. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 feb. 2024Publicerad: 12 feb. 2024

Det kinesiska nyåret bjuder på drakens år – ett mycket särskilt tecken i det stora landet i öster. Men Xi Jinping kan få klara sig utan utländska investerare som flyr landet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Att Kinas diktator Xi Jinping har fått en rejäl ekonomisk kris att hantera är visserligen inte första gången, men raset på börsen i Kina kan vara betydligt värre denna gång och leda till att utländska investerare lämnar landet – för att aldrig mer komma tillbaka, varnar tankesmedjan Atlantic Councils Jeremy Mark.

Tappat 70 000 miljarder

Kinesiska bolag noterade på börserna i Shanghai, Shenzen, Hong Kong och New York har sedan början av 2021 underpresterat jämfört med amerikanska och globala index till ett värde av 7 biljoner dollar, motsvarande 70 000 miljarder svenska kronor, berättar tankesmedjan.

Den stora krisen på fastighetsmarknaden med Evergrandes kollaps är förstås en stor faktor som plågar landet, men störst smäll på börsen har teknologisektorn tagit. Många bolag har fått ett snabbspår ut på börsen i landets stora satsning på att locka utländskt kapital till sektorn. Investerarna stoppade in stora summor i väntan på en post-covid-19-boom som aldrig kom.

Kinesiska aktier
De kinesiska börserna har underpresterat kraftigt jämfört med världsmarknaden. (Foto: Atlantic Council)

Atlantic Council skriver att institutionella investerare nu lämnar de kinesiska aktierna i snabb takt, särskilt så kallade passiva fonder som köper kontrakt på index, samt långsiktiga tillväxtfonder som köper aktier för att behålla dem en längre tid.

ANNONS

Senaste nytt

Bara en tiondel från utländska investerare

Under 2021 investerade utlänningar 432,2 miljarder kinesiska renminbi i Kina. 2023 var siffran 44,2 miljarder kinesiska renminbi – bara en tiondel av summan från 2021.

Frågan tankesmedjan ställer sig är om de utländska investerarna någonsin kommer att komma tillbaka. Den kinesiska aktiemarknaden hade inte presterat särskilt stabilt före den nuvarande krisen heller – och sedan har vi ordspråket om att bränt barn skyr elden.

ANNONS

“Att investera i Kina kommer sannolikt att bli en domän för utländska fyndjägare och hedgefonder, av vilka några redan aktivt handlar på marknaden”, skriver Atlantic Council.

Relaterad läsning:

Så kan Xi Jinpings metoder lamslå Kina

Economist: Xi Jinpings mardröm på börsen är långt ifrån över

USA frigör sig allt mer från Kina i världshandeln

Evergrande likvideras – handelsstopp i aktien

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS