Dagens PS

Kinas ekonomi vacklar

Kinas ekonomi vacklar, en stor del av nedgången kan härledas till fastighetsmarknaden
Kinas ekonomi vacklar, en stor del av nedgången kan härledas till fastighetsmarknaden. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 juni 2023Publicerad: 19 juni 2023

De senaste månaderna har Kinas ekonomi överraskat, under första kvartalet växte den snabbare än väntat, sedan växte den långsammare än väntat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Både Kinaexperter och kunniga investerare har överraskats av den ekonomiska utvecklingen i Kina i år, det rapporterar The Economist.

Bättre än väntat i början av året

Kinas väldigt abrupta sätt att avsluta sin noll covid-strategi gjorde att landets ekonomi under årets tre första månader växte snabbare än väntat.

Men i april och maj hände det motsatta, Kinas ekonomi återhämtade sig långsammare än experter och investerare hade hoppats.

ANNONS

Senaste nytt

Under förväntan

Siffrorna för detalhandeln, investeringar och fastighetsförsäljningar hamnade alla under vad som förväntats och arbetslösheten bland ungdomar i Kinas städer ökade till över 20 procent.

Det är den högsta arbetslösheten bland Kinas urbana ungdomar sedan data började registreras år 2018.

En del ekonomer tror att Kinas ekonomi inte kommer växa alls under andra kvartalet jämfört med första kvartalet.

Lyckligtvis har inte Kina blivit den inflationskraft i världsekonomin som vissa förutsåg.

ANNONS

Kinas valuta har försvagats

Trots årets ökade efterfrågan på olja har priset på det globala riktmärket, Brent-oljan, sjunkit med över 10 procent från toppen i januari.

Även stål och koppar har blivit billigare och Kinas producentpriser sjönk med över 4 procent i maj, jämfört med ett år tidigare. Dessutom har den kinesiska yuanen försvagats.

Enligt America’s Bureau of Labor Statistics sjönk det pris amerikaner betalar för import från Kina med 2 procent i maj, jämfört med maj 2022.

Nedgången i fastighetsmarknaden

En stor del av nedgången kan härledas till Kinas fastighetsmarknad, tidigare i år verkade det som den höll på att återhämta sig eftersom regeringen underlättat för skuldsatta fastighetsutvecklare att ta in pengar så de skulle kunna slutföra försenade byggprojekt.

Dessutom återvände hushåll som förra året avstått från att köpa och ville de första månaderna i år köpa de bostäder de väntat med att köpa.

Vissa analytiker oroade sig till och med för att fastighetsmarknaden skulle återhämta sig för snabbt, men efterfrågan verkar ha försvunnit.

I maj sjönk priset på nya bostäder jämfört med april och fastighetsutvecklare vill visserligen slutföra byggprojekt, men inte starta nya.

ANNONS

Enligt konsultbolaget Gavekal Dragonomics har fastighetsförsäljningen i Kina fallit tillbaka till 70 procent av den nivå den låg på under motsvarande period 2019, det senaste året då Kinas ekonomi var relativt normal.

Antalet nystartade bostäder är nu 40 procent av nivån 2019.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bättre att “skugga” Kina genom europeiska bolag

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]