Dagens PS

Kinas ekonomi sjunker allt djupare

Kina
Det går fortsatt trögt för Kinas ekonomi. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 11 sep. 2023Publicerad: 11 sep. 2023

Kinas problem tynger fortsatt ner landets ekonomi. Fastighetsmarknaden som givetvis är involverad i en rad andra sektioner i samhället håller nu på att spricka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid G20-mötet uppgav president Joe Biden att Kina har stora problem med ekonomin, där Xi Jinpings “ekonomiska plan inte fungerar”. Biden nämnde fastighetskrisen som ett faktum som drar ner Kina, och som det kommer bli svårt för jätten att ta sig ur eftersom det är en sektor som är inblandad i så många andra samhällsfunktioner.

Ett annat tecken på att Kina bromsar in är att lyxindustrin som tidigare blomstrade i landet nu har fått svårt att överleva även där, när allt fler kineser får det svårare ekonomiskt.

Fastighetsbranschen förvärras

Fastighetskrisen i Kina blir allt djupare, och det innebär att de stora fastighetsbolagen inte kan betala tillbaka sina skulder. Ett exempel är en av de största fastighetsjättarna Country Garden som har skjutit upp betalningar på över fyra miljarder kronor, enligt DN.

Mycket av det som har byggts i Kina de senaste årtiondena har finansierats genom billiga lån, och när räntorna på de lånen nu går genom taket bildas en bubbla som snart kan spricka när fastighetsbranschen inte kommer kunna ta nya lån längre.

Spökstäder bildas och redan före pandemin uppgavs det att det fanns 130 miljoner lägenheter som gapar tomma i städerna.

Flera stora investeringsbanker har redan sänkt sina prognoser för Kinas ekonomiska tillväxt till under fem procent i år, uppger CNN.

“Vi nedgraderar Kinas BNP-tillväxtprognos när fastighetsnedgången har fördjupats, extern efterfrågan har försvagats ytterligare och politiskt stöd har varit mindre än väntat”, uppgav UBS-analytiker förra månaden.

Gammal befolkning med få nya barn

ANNONS

Framtiden bådar heller inte gott för Kina eftersom befolkningen snabbt föråldras och där de unga kineserna helst inte skaffar barn. Om landet ska fördubbla sin ekonomi till 2035 som är planen så måste det till helt nya åtgärder som i nuläget är väldigt oklara.

Läs även:

Panikflykt från börsen i Kina: “Investerarna oroliga” – Dagens PS

Svaga fabrikssiffror sänker Kinas börser – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS