Dagens PS

Kinas akilleshäl – krisen som sänker hela ekonomin

Fastigheter har blivit en ekonomisk akilleshäl för Kina
Fastigheter har blivit en ekonomisk akilleshäl för Kina och det är oklart hur de ska bromsa krisen. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 12 feb. 2025Publicerad: 12 feb. 2025

Det som en gång var Kinas ekonomiska stolthet har förvandlats till landets största utmaning. Fastighetskrisen, som började som en kontrollerad nedkylning av en överhettad marknad, har nu gått in i en ny och farligare fas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lars Calmfors är kritisk till den ekonomiska politik som Trump bedriver
Spela klippet
Makro

Svenska experten: "Trumps ekonomiska strategi är obegriplig"

08 feb. 2025

De senaste larmsignalerna visar att situationen är betydligt värre än vad experterna tidigare befarat. Efter fyra år av passivt åskådande tvingades kinesiska myndigheter i januari ta det drastiska steget att rädda fastighetsbolaget China Vanke.

Bolaget, som tidigare ansågs vara en av marknadens mest stabila aktörer, varnade för en rekordförlust på 6,2 miljarder dollar. Det är första gången som staten går in med en räddningsaktion på fastlandet – ett tecken på hur allvarligt läget har blivit, rapporterar Bloomberg.

Försäljningen och priserna fortsätter att rasa på fastighetsmarknaden i Kina. (Bild: Canva)

Spökstäder växer fram i Kina

Krisen förvärras av landets demografiska utmaningar. Uppskattningsvis står 90 miljoner bostäder tomma i Kina – en siffra som motsvarar hela Brasiliens befolkning om tre personer skulle bo i varje lägenhet. Med en krympande befolkning finns det helt enkelt inte tillräckligt med människor för att fylla alla tomma bostäder.

Särskilt hårt drabbade är de mindre städerna, där 60 procent av landets bostäder finns. Sedan 2020 har mer än hälften av Kinas mindre städer tappat invånare, vilket lämnar hela kvarter och nybyggda områden öde.

Läs mer: Krisen som hotar Kinas fastighetssatsning. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Kinas fastighetskris i siffror

• 90 miljoner: Antalet tomma bostäder i Kina
• 204 miljoner: Förväntad befolkningsminskning inom 30 år
• 30%: Nedgång i bostadspriser sedan 2021
• 60%: Andel av Kinas bostäder som finns i mindre städer
• 4,5%: Förväntad ekonomisk tillväxt 2025 enligt ekonomer

ANNONS

Räddningsaktioner och stimulanser räcker inte

Trots omfattande statliga stimulanspaket, sänkta räntor och lättade krav på kontantinsatser fortsätter marknaden att falla. Bostadsförsäljningen sjönk med 3,2 procent i januari jämfört med samma period förra året.

Enligt ekonomer på Morgan Stanley kan det krävas drastiska åtgärder för att vända utvecklingen. En möjlig lösning som diskuteras är att staten köper upp överflödiga bostäder i de 30-50 största städerna för omkring 4 000 miljarder kronor.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Kina riskerar dominoeffekt

Fastighetskrisen hotar nu att undergräva Kinas position i de pågående handelssamtalen med USA och skrämma bort utländska investerare. Sektorn, som tidigare stod för 24 procent av landets BNP, har krympt till 19 procent – en nedgång som skapar ringar på vattnet genom hela ekonomin.

Enligt ekonomer riskerar situationen att förvärras ytterligare om bostadspriserna faller under 2015 års nivåer. Det skulle kunna utlösa en våg av panikförsäljningar från investerare som äger flera fastigheter.

Läs mer: Amerikanska varorna som kan bli dyrare i Sverige. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS