Kina har presenterat ett massivt nytt räddningspaket för sin plågade ekonomi på ytterligare en biljon yuan, motsvarande 1 500 miljarder kronor.
Nytt massivt räddningspaket i Kina: 1 500 miljarder kronor
Mest läst i kategorin
Satsningarna genom en lista på 19 punkter från statsrådet (Kinas regering) är främst inriktade på infrastruktur och tillkommer utöver de satsningar på frågan som redan presenterats i juni, rapporterar Bloomberg.
På ett möte med premiärminister Li Keqiang som ordförande lovade statsrådet att använda “verktyg tillgängliga i verktygslådan” för att kontra den ekonomiska skada som bland annat uppstått av återkommande nedstängningar av samhället på grund av covid-19, problem med energiförsörjningen och torka i landet samt en kris i landets fastighetssektor.
Goldman Sachs: Kinas räddningspaket räcker inte
Enligt ekonomer är dock satsningen inte tillräcklig för att lyfta Kinas ekonomi. Goldman Sachs förutspår att Kina fortsatt inte kommer att överträffa den tillväxt som banken tidigare gjort prognoser om på 3 procent. Kinas officiella mål om “runt 5,5” procent tillväxt ser ut att vara alldeles för högt för att uppnå, menar banken.
“Vi får lättnader, men det är inte tillräckligt snabbt för att hålla jämna steg med försämringen i den bredare ekonomin”, säger Andrew Tilton, chefsekonom för Asia Pacific på Goldman Sachs till Bloomberg.
“Fler inrikespolitiska lättnader och förbättrad tillväxt och inhemsk efterfrågan kommer att vara nyckeln när vi kommer in i 2023”, säger han.
Vill inte översvämma med stimulans
Kinas statsråd meddelade dock också att de inte kommer att “översvämma” ekonomin med överdriven stimulans, och att Kina inte kommer att “övertrassera” på det utrymme som det har att vidta fler politiska åtgärder för att skydda långsiktig tillväxt.
Marknaden reagerade inte heller särskilt starkt på nyheterna om Kinas nya räddningspaket – den kinesiska börsen steg, men mindre än en procent och de 10-åriga statsobligationerna gick svagt uppåt.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.