Dagens PS

Kina tar i med hårdhandskarna för att få ordning på inhemsk ekonomi

Kina
Kinas ekonomi brottas med en rad problem som myndigheterna vill lösa framöver. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 juli 2023Publicerad: 25 juli 2023

Kinas ledning har träffats och stakat ut vägen för landet under resten av året. Man ska få fart på den inhemska konsumtionen bland annat genom att öka lönerna och försöka få igång arbetsmarknaden hos ungdomar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina inser att landet och omvärlden har många problem som måste lösas.

“För närvarande står ekonomin inför nya utmaningar, främst på grund av otillräcklig inhemsk efterfrågan, driften av vissa företag, dolda faror i nyckelområden, och en dyster och komplex yttre miljö”, uppger ledningen i kommunistpartiet, berättar CNBC.

Därför tänker ledningen nu ta i med hårdhandskarna för att “aktivt utöka den inhemska efterfrågan” och “expandera konsumtionen genom att höja inkomstnivåerna.”

Kinas ledning vill förbättra arbetsklimatet

Fokus kommer ligga på ett förbättra arbetsklimatet för lokala bolag och samtidigt satsa på ungdomsarbetslösheten som har skjutit i höjden på sistone.

“Politiska insatser bör i första hand fokusera på att stödja sysselsättning, ett mål som nu har höjts till en strategiskt hög nivå”, säger Julian Evans-Pritchard, chefen inom kinesisk ekonomi på Capital Economics.

Svår återhämtning

Ordet “risk” kom upp många gånger under sammanfattningen så återhämtningen efter pandemin kommer inte bli lätt, vilket är något som den kinesiska ledningen erkänner.

Kinas BNP växte 6,3 procent under det andra kvartalet jämfört med förra året, vilket är en ökning med 0,8 procent jämfört med första kvartalet. Ökningen är dock långsammare än de 2,2 procent som uppmättes under det första kvartalet.

ANNONS

“Även om det signalerade mer stöd för ekonomin så misslyckades ledningens möte i allmänhet med att erbjuda storskalig stimulans”, uppger ekonomer på Barclays i ett meddelande.

Läs även: Kina och USA åter på god fot – eller?

Läs även: Kinas ungdomsarbetslöshet är rekordhög

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]