Kina kan bli en kil mellan EU och USA. Efter Emmanuel Macrons besök ser man också sprickor bildas inom den europeiska unionen.
Kina – kilen som kan spränga isär EU och USA?
Mest läst i kategorin
När Emmanuel Macron besökt Kina intervjuades han av Politico, och den intervjun har försatt honom i ordentligt blåsväder.
“Följa USA:s agenda”
Den franske presidenten sa att Europa ska passa sig för att “bara följa USA”, enligt CNN.
“Frågan Europa måste besvara….är det i vårt intresse att accelerera på Taiwan?” säger Macron till Politico enligt CNN.
“Nej”, fortsätter han. “Värre vore om vi trodde att vi européer måste vara anhängare i den här frågan och följa USA:s agenda och överreagera på Kina.”
Senaste nytt
Kina använder splittringen
Macrons uttalanden om Kina har väckt heta känslor, och han får ursinnigt mothugg från USA och flera europeiska länder. Särskilt länder i östra Europa har reagerat starkt på den franske presidentens uttalanden.
“Kina känner lukten av svaghet och splittring i Europa, och använder det i eget syfte”, säger Alicia Garcia Herrero, chefsekonom för Asia-Pacific på Natixis.
Kina känner lukten av svaghet och splittring i Europa, och använder det i eget syfte”
Diskussion på G7-möte
På söndag träffas G7-gruppen i Tokyo, och där kommer den ökade spänningen i regionen Indiska oceanen/Stilla havet definitivt att diskuteras.
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock är en av dem som försöker röja upp efter Macrons klavertramp, men det går inte att komma ifrån känslan av att EU inte vet vad man ska göra med Kina.
Måste hålla ihop
“Om man delar en gemensam marknad kan man inte ha olika positioner gentemot Tysklands och EU:s största handelspartner”, sa Baerbock när hon nyligen besökte Tianjin, Kina.
Till skillnad från Macron har den tyska utrikesministern inga problem att kritisera Tysklands “största handelspartner”
“Vräker inte fastighetsägarna”
I den jättelika fabriken i Tianjin där tyska vindkraftverk produceras fick Baerbock veta att det i Kina tar ett halvår eller mindre att installera kraftverken jämfört med sju år i Tyskland.
“Vi vräker förstås inte lokala fastighetsägare”, sa Baerbock då.
Försvagar EU gentemot Kina
Motsättningarna mellan EU:s två största ekonomier innebär definitivt en känsla av att EU blir svagare gentemot Kina, skriver Bloomberg.
Brittiska representanter slår enligt Bloomberg fast att Macrons uttalanden har skadat “samförstånd och enighet”, och en tysk diplomat säger att Kina direkt använt kommentarerna i den hårda linjen mot Taiwan.
Läs även: Dr Doom: Nytt kallt krig ger stagflation i väst
Läs även: USA-spricka gör att Putin åter styr oljepriserna
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.