En ny rapport visar att Kina bidrar till den globala inflationen genom införda restriktioner och högre tullar på varor, som gynnar den egna befolkningen.
Kina bidrar till inflationen genom högre tullar
Mest läst i kategorin
Det är den amerikanska tankekedjan Peterson Institute for International Economics som ligger bakom rapporten som visar att Kina, en av världens största stålproducenter, göder den internationella inflationen genom införandet av en rad stålrestriktioner. Det har lett till att världspriset på stål ökar, men gynnar den inhemska marknaden, uppger CNBC.
“Problemet med Kina är att de fortsätter att agera som ett litet land. Dess policy har ofta den önskade effekten på hemmaplan som att minska insatskostnaderna för industrin,” skriver analytikerna i rapporten och tillägger att Kina “löser ett inhemskt problem genom att överföra kostnaden till människor någon annanstans”.
Införde exportrestriktioner
För att få ner de stigande priserna på hemmamarknaden upphävde de kinesiska myndigheterna förra året ett förbud mot import av stålskrot. De införde även exportrestriktioner och höjde exportskatterna på fem stålprodukter.
Priserna på gödselmedel i Kina och runt om i världen började stiga förra året, som ett resultat av stark efterfrågan och högre energipriser. De kinesiska myndigheterna har beordrat stora kinesiska företag att stoppa exporten av gödningsmedel “för att säkerställa tillgången på den inhemska marknaden för kemiska gödselmedel”.
Mer produktion på hemmaplan
Den kinesiska gödselexporten har som ett resultat minskat kraftigt. Med mer produktion på hemmaplan har de kinesiska konstgödselpriserna till och med börjat falla, enligt analytikerna.
Kina har även styrt priset på griskött. Landet drabbades av ett stort utbrott av afrikansk svinpest 2018 och avlivade 40 procent av sina grisar som ett resultat. Det i sin tur ledde till att priserna på fläsk mer än fördubblades i slutet av 2019. Världspriserna följde efter och steg med 25 procent när Kina importerade mer fläsk och tog bort griskött från marknaderna.
“Kina minskade prispressen på hemmaplan genom att utnyttja importen innan de nyligen lade ner den. Det agerandet påverkade resten av världen”, står det vidare i rapporten.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.