En börsvecka som kommer att gå till historien för sina extrema svängningar, politiskt spel och rekordhöga utslag i både känslor och aktiekurser.
Kanske den galnaste nyhetsveckan någonsin


Mest läst i kategorin
Under några intensiva dagar kastades investerare och småsparare mellan hopp och förtvivlan i vad som nu beskrivs som en av de mest dramatiska perioderna på Wall Street i modern tid.
På fredagen avslutades veckan med en kraftig börsuppgång i USA. S&P 500 steg med 1,8 procent, Nasdaq Composite med 2,1 procent och Dow Jones med 1,6 procent.
Läs mer:
Här är fonderna som påverkats mest av tullkaoset. Dagens PS
Därmed summerades veckan till den bästa sedan november 2023. Men bakom dessa siffror hittar allt från politisk turbulens, fake news, insideranklagelser och ett handelskrig som trappades upp till nya nivåer.
Från fritt fall till vändning
Inför veckan hade de amerikanska börsindexen redan rasat med omkring tio procent på bara två handelsdagar. Den följande måndagen såg ut att fortsätta i samma riktning. Nasdaq låg vid ett tillfälle nära ett ytterligare ras på fem procent.
Men marknaden tvärvände när uppgifter började cirkulera om att president Donald Trump övervägde ett 90-dagars avbrott i de omdiskuterade tullarna mot Kina.
Uppgifterna fick Nasdaq att stiga hela 10,2 procentenheter från bottennivån under dagen – den största uppgången sedan finanskrisen. Men glädjen blev kortvarig.
Vita huset dementerade snabbt ryktet och kallade det “fake news”, vilket återigen slog undan benen på marknaden.
Senaste nytt
Jonglerar med världsekonomin
Veckans rörelser skedde i ett geopolitiskt klimat präglat av hårdföra besked. USA:s president drev på för en dramatisk höjning av tullar mot kinesiska varor till hela 104 procent. Ett beslut som eldade på oron för ett fullskaligt handelskrig mellan världens två största ekonomier.
Läs mer:
Förtroendet för USAs ekonomi raseras snabbt. Realtid
Trump sågas för sina ekonomikunskaper. Realtid
På tisdagen föll börserna återigen och skräckindexet VIX sköt i höjden.
På onsdagen hände något ovanligt. Donald Trump twittrade att det “var en bra tid att köpa aktier”, bara timmar innan han presenterade ett faktiskt 90-dagars tullavbrott.
Insiderbrott
Marknaden reagerade med eufori – Nasdaq lyfte med drygt 12 procent, den största dagliga uppgången sedan 2001. S&P 500 steg med 9,5 procent och Dow Jones med 7,9 procent.
Många politiker krävde då en utredning om eventuell insiderhandel från presidentens sida. Att först förvarna om ett börslyft och sedan utlösa det med ett politiskt besked väckte stor uppmärksamhet – och misstankar.
Läs mer:
De kräver utredning om insiderhandel. Dagens PS
Tullbomben desarmerad. Realtid
Kina svarade på den amerikanska tullpolitiken med egna höjningar, från 84 till 125 procent, och signalerade att man inte tänker ge efter för ytterligare påtryckningar.
Samtidigt slog marknaden bakut på torsdagen: alla tre ledande amerikanska index föll kraftigt. Tokyo-börsen backade med 2,7 procent, medan Shanghai och Hongkong rörde sig svagt uppåt.
I Sverige stängde börsen samtidigt kraftigt upp – plus 4,8 procent – i ett försök att hämta sig efter tidigare nedgångar.
Bankerna klev fram
Fredagen bjöd också på starten av rapportsäsongen i USA. Storbankerna JP Morgan, Wells Fargo och Morgan Stanley presenterade sina kvartalssiffror – och de var överlag starka.
JP Morgan överträffade förväntningarna med en vinst per aktie på 5,07 dollar. Intäkterna ökade till över 46 miljarder dollar.
Dess vd Jamie Dimon varnade dock för betydande turbulens, med hänvisning till bland annat handelskriget, ihållande inflation och höga skuldsättningsnivåer.
Läs mer:
Dimon råd : Omfamna ditt obehag. Dagens PS
Wells Fargo nådde visserligen inte förväntningarna på räntenetto, men upprepade sin prognos om 1–3 procents tillväxt under året. Även Morgan Stanley levererade starka siffror och rekordhöga intäkter i sin mäklarverksamhet.
Men både Dimon och Wells Fargos vd Charlie Scharf betonade allvaret i situationen. De uppmanade till en snabb lösning på konflikten och varnade för långsiktiga skador på ekonomin om handelskriget fortsätter.
Mer än väntat i Sverige
På hemmaplan visade nya siffror från SCB att den svenska BNP föll med 1,5 procent i februari, betydligt mer än väntat. Inflationen, mätt med KPIF, låg på 2,3 procent i mars, ner från 2,9 procent i februari.
Men matpriserna fortsätter att stiga, med en årstakt på 5,4 procent.
Dessutom pågår en migrationspolitisk kris kopplad till Northvolts konkurs. Över tusen utländska arbetstagare riskerar nu utvisning, eftersom deras arbetstillstånd inte längre är giltiga.
Kommuner och regioner vädjar om undantag, men regeringen säger nej. Och mitt i detta kaos väljer hela Nortvolts styrelse att avgå.
Ett nytt världsläge – och det är inte över
Världshandelsorganisationen WTO varnade i veckan för att den pågående konflikten mellan USA och Kina kan minska den globala varuhandeln med upp till 80 procent mellan dessa två ekonomier.
Läs mer:
Sparpsykologen: Många äldre känner stark oro. Dagens PS
Världens rikaste tog tillbaks tusentals miljarder. Dagens PS
En blockuppdelning av världsekonomin kan sänka den globala reala BNP med närmare sju procent på sikt.
Veckan på börserna har varit allt annat än förutsägbar. Ett skoningslöst maktspel, en extremt nervös marknad och global ekonomisk oro.
Investerare kastades mellan skräck och eufori i vad som måste beskrivas som en rekordvecka i volatilitet och dramatik som avslutades med ett lättnadsrally, men att sista ordet är långt ifrån sagt.

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.