Dagens PS

Kanada: Beslagtagna ryska tillgångar till krigets offer

Melanie Joly
Enligt Kanadas utrikesminister Melanie Joly kommer lagstiftningen i landet skanrt tillåta regeringen att använda beslgtagna ryska tillgångar för att kompensera offren för Ukrainas krig. (Foto: Adrian Wyld / AP / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 27 apr. 2022Publicerad: 27 apr. 2022

Kanada planerar att använda beslagtagna ryska tillgångar för att kompensera offren för Rysslands krig i Ukraina, skriver Bloomberg.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Kanada kommer att införa en ny lagstiftning som ger landet rätten att ta av de tillgångar som man har frusit för sanktionerade ryska företag och ryssar. Pengarna ska gå till att ersätta krigets offer.

Utrikesminister Melanie Joly säger till Bloomberg att de nya reglerna sannolikt skrivs in i lagstiftningen i sommar.

Ryska tillgångar beslagtagna sedan 2014

“Sanktioner är ett av de medel som vår regering har att tillgå för att sätta press på den ryska regimen när vi strävar efter att hålla dem ansvariga vars agerande möjliggjorde den här illegala och oförsvarliga invasionen”, säger Joly i ett uttalande.

Kanada har sanktionerat mer än 1 100 ryska individer och företag ända sedan annekteringen av Krim 2014.

”I dag söker vi kapaciteten att inte bara beslagta utan också möjliggöra ett förverkande av tillgångar som tillhört sanktionerade individer och företag, och ge oss möjlighet att ersätta offer med de medel som det ger oss”, säger hon.

Läs också:

USA säljer oligarkernas “leksaker” – ger till Ukraina
USA försöker ta rysk superyacht i beslag på Fiji

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]