Danmarks ekonomi har aldrig varit hetare, men trots framgångarna är landet fullt av tomma arbetsplatser och stängda småföretag.
Jätten som kväver Danmark – svenskar fyller tomrummet
Mest läst i kategorin
I centrum för fenomenet står jättebolaget Novo Nordisk, vars rekordsnabba rekrytering har lämnat andra branscher över hela landet i desperation. För vissa företag har jakten på arbetskraft blivit en omöjlig ekvation.
I Kalundborg, en kuststad väster om Köpenhamn, tvingades Brian Larsen nyligen stänga sin bilverkstad efter åtta år. Anledningen? Han kunde inte konkurrera med Novo Nordisks erbjudanden.
”Vi förlorade personalen en efter en till Novo för 20 procent mer i lön. Jag orkade inte slåss längre,” säger han.
Det som en gång var en blomstrande verkstad har nu tagits över av ett byggföretag som underhåller Novos fabriker. Larsen själv? Han har tagit en paus och funderar på nästa steg.
Jätten äter upp arbetsmarknaden
Novo Nordisk, mest känt för sina diabetes- och viktnedgångsläkemedel, har blivit Europas mest värdefulla företag och ansvarar för hälften av Danmarks ekonomiska tillväxt.
Men den snabba tillväxten kommer med en baksida: arbetskraftsbrist. Företaget sysselsätter nu cirka 32 000 personer i Danmark. En ökning på 75 procent på mindre än tre år, rapporterar Bloomberg.
Ingenjörer åker över bron – tjänar 200 000 mer
Svenska ingenjörer som pendlar till eller jobbar på distans mot Danmark har 200 000 kronor mer i årslön än i Sverige. En svag svensk krona bidrar till det.
Många mindre byggföretag kämpar för att få tag i hantverkare när Novo lockar med bättre löner och förmåner. Enligt Morten Frihagen, chef för Dansk Haandvaerk, har konkurrensen blivit hårdare än någonsin:
”Det är en tveeggad fördel. Många företag tjänar på att vara i Novos nätverk, men många andra tvingas tacka nej till jobb eftersom de inte hittar personal”, säger han till Bloomberg.
Senaste nytt
Danmark välkomnar svensk arbetskraft
Med en sådan brist på kvalificerade arbetare vänder Danmark blicken mot sina grannar. För arbetslösa svenskar kan detta vara en guldgruva.
Enligt News Öresund ökar antalet svenskar som söker sig till den danska arbetsmarknaden stadigt. Fördelarna är tydliga: högre löner, kort pendlingstid och möjlighet att fylla en lucka som danskarna själva inte längre klarar av.
Den danska regeringen har redan underlättat för utlandsrekrytering genom att sänka hindren för arbetskraftsinvandring och förlänga expatskattesystemet. Men spänningar finns.
Medan högerpartier oroar sig för social sammanhållning, varnar socialister för att arbetarnas rättigheter kan stå på spel.
Läs även: Julruschen vill ha unga gigjobbare – utan rättigheter. Realtid
Ett växande beroende
Den danske bankmannen Christin Tuxen varnar för att landets beroende av Novo gör ekonomin sårbar.
”Det är fantastiskt att ha ett starkt företag, men det finns en risk för att vi blir för beroende. Samtidigt står många andra sektorer stilla eftersom de inte hittar personal,” säger hon.
Sjukhus, småföretag och fabriker upplever samma problem. I Slagelse, bara 40 minuter från Kalundborg, har det lokala sjukhuset förlorat 10 biologer till Novo. Avdelningschefen Pia Krohn Hansen uttrycker frustration:
”Det är första gången på 25 år som vi har en sådan situation. Vi har investerat i nyutexaminerade, men de går direkt till Novo.”
Danmarks framtid
Samtidigt som Novo Nordisk driver Danmarks ekonomiska framgång hotar deras dominans att kväva andra branscher. Det är en balansgång som nu utmanar allt från regeringens arbetsmarknadspolitik till småföretagares överlevnad.
För svenskar som ser möjligheter i den danska krisen kan pendlingen över bron vara ett välkommet svar. I Kalundborg, där det en gång handlades fisk, finns nu en gigantisk fabrik som ändrat hela stadens identitet – och kanske snart hela regionens arbetsmarknad.
Läs även: Ingen vill bygga dansk vindkraft. Dagens PS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.