Dagens PS

Japanska tillverkare är pessimistiska

Nissanfabrik i Yokohama, Japan. Stora japanska tillverkare känner sig pessimistiska om affärsförhållandena för tredje månaden i rad
Japans industri fortsätter att trycka på bromspedalen. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 mars 2023Publicerad: 23 mars 2023

I mars är stora japanska tillverkare pessimistiska om affärsförhållandena för tredje månaden i rad, vilket visar på en oro för att bromsande global tillväxt kan skada landets export.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I Japan, världens tredje största ekonomi, saktar exporten ned och den privata konsumtionen, som står för över halva ekonomin, har ännu inte tagit fart efter covid-19-pandemin, det rapporterar Reuters.

Tredje månaden med pessimism

För tredje månaden i rad är stora japanska tillverkare pessimistiska, sentimentindexet bland stora tillverkare låg på minus 3, något bättre än föregående månad då det låg å minus 5, det visar Reuters Tankan som gjordes mellan den 8 och 17 mars.

Bland de hårdast drabbade företagen var materialindustrier som stål, textil och elmaskinflretag.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Tjänstesektorn mer optimistisk

Bland japanska företag inom tjänstesektorn återhämtade sig stämningen på grund av tecken på inhemsk efterfrågedriven återhämtning.

Utsikter om högre löner bland stora japanska företag i vårens löneförhandlingar kan uppmuntra hushållen att ta sig ur den dvala som pandemin försatt dem i.

Reuters Tankan

Reuters undersökning Tankan är utformad för att följa Japans centralbanks viktiga kvartalsvisa undersökning Tankan och den visar att centralbankens Tankan, som kommer i april, troligtvis kommer visa på ett försämrat företagsförtroende bland stora tillverkare.

ANNONS

De problem vissa västerländska banker har ökar risken för minskad extern efterfrågan som redan påverkas av global åtstramning och avmattning i Kina, Japans största handelspartner.

Därutöver ökar importkostnaderna av den svaga japanska valutan.

“Prishöjningar orsakade av kriget i Ukraina och handelsfriktioner mellan USA och Kina har gjort våra kunder försiktiga med kapitalutgifter”, skrev en chef för en maskintillverkare i undersökningen, enligt Reuters.

Försämrat sentiment bland tillverkare

Jämfört med för tre månader sedan har tillverkarnas index sjunkit med 11 punkter, vilket tyder på att sentimentet för stora tillverkare i Japans centralbanks Tankan kommer ha försämrats.

Under kommande tre månader väntas Reuters Tankan återhämta sig till plus 10. För de stora tjänstesektorerna återhämtade sig indexet i mars till 21, från 17 månaden innan. I juni väntas indexet falla till 16.

Reuters Tankan har granskat 493 stora bolag med en kapitalbas på 1 miljard yen, cirka 78 miljoner kronor och som sysselsätter 100 personer eller fler.

Reuters Tankan-index räknas fram genom att subtrahera andelen pessimistiska svaranden från andelen optimistiska svaranden och en negativ siffra visar att fler är pessimistiska än omptimistiska.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Blandat i Asien efter Feds räntebeslut

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

USA-fonder: Ny favorit tack vare Trump

Donald Trumps senaste valseger har bidragit till en tydlig uppgång i intresset för USA-fonder. Denna trend speglar hur förväntningar på Trumps presidentperiod påverkar både individuella investerare och finansmarknader i stort. Vad ligger då bakom denna utveckling? Det förklarar David Ingnäs i PS Studio. Trumps påverkan på börsen Under Trumps förra mandatperiod sågs en stark utveckling […]