Japanska bolag brukade vara den största investeraren i Kina. Men nu överger de sina grannar och söker nya investeringar.
Japans röda sol har slutat lysa för Kina
Mest läst i kategorin
För inte så längesen verkade de japanska bolagens investeringar i Kina stå pall för nästan vad som helst, men de senaste åren har förändringen ändå inträffat. De japanska bolagen är inte längre de största investerarna i grannlandets ekonomiska tillväxt, rapporterar Fortune.
När geopolitiska risker och oro över Kinas tillväxt blir allt större har inte matten gått ihop för de stora japanska bolagen. Bolag som Nippon Steel Corp meddelade i juli att man överger sina åtaganden i Kina och Mitsubishi avslutade sina verksamheter i landet redan i fjol.
Investeringarna i Kina bromsar in
Nästan hälften av de japanska bolagen har nyligen uppgett att investeringarna i Kina kommer att upphöra eller att man till och med kommer att dra ner.
Orsakerna? Ökande löner, fallande priser och geopolitik.
“Vi är nu på andra sidan toppen av japanska investeringar i Kina” säger Robert Ward, chef för geo-ekonomi vid det internationella institutet för strategiska studier i London.
Några av de mer specifika utmaningarna är den pågående tekniktävlingen mellan USA och Kina och de ökade spänningarna i Taiwan-sundet. Ward menar att geopolitik är en avgörande faktor i den förändrade attityden.
Fyrtioårigt band klipps
Japans investeringar i grannlandet har pågått länge. Historiskt sett är fejden mellan de båda asiatiska stormakterna djup, men i modern tid har relationerna varit bättre – åtminstone ekonomiskt. Japanska investeringar har varit bytande för den kinesiska tillväxten.
Men nu rör sig utvecklingen alltså mot avveckling. Investeringarna och finanserna, som varit hörnstenen i relationen mellan de båda länderna, har tidigare stått pall för geopolitik och oro. Men nu är det alltså slut på den trenden.
Undantag i Kina som bekräftar regeln
Alla japanska bolag backar inte från grannarna i väst.
Panasonic är ett av bolagen som fortfarande investerar stort i Kina, genom att bygga ytterligare fabriker och utöka sin tillverkning där ihop med det japanska stålbolaget Kobe Steel.
Men det kommer att krävas betydligt mer för att upprätthålla gamla nivåer av japanska investeringar.
“Japanska bolag ser inte den förväntade återhämtningen i Kina och känner därför att det inte är läge att öka investeringarna”, säger Kazuto Suzuki, professor i global politisk ekonomi vid universitetet i Tokyo.
Läs även: Kinas höga spel – satsar miljarder i dyrt dollarbyte. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.