Frankrikes ekonomi mår inte bra. Landets tillväxt är förvisso bland EU:s högsta, men statsskulden växer och kommande år präglas av budgetunderskott.
Investerare ser allt större risk i EU:s näst största ekonomi
Mest läst i kategorin
Den nya franska statsministern, Michel Barnier, tar över en svag fransk ekonomi. Statens finanser går med underskott och därmed växer den franska statsskulden. Den nya regeringen pressas både av folket som kräver dyra reformer och av EU som vill att man får bukt med underskottet.
Nu tappar landet även mark på obligationsmarknaden. Räntan på 10-åriga franska statsobligationer avkastar i dag sämre än sina spanska motsvarigheter – vilket innebär att investerare ser en ökad risk kopplad till att låna ut sina pengar till Frankrike, rapporterar The Economist.
Förlorat förtroende för Frankrikes ekonomi
Trots den växande statsskulden har investerare haft förtroende för Frankrike tidigare. Men den senaste tidens politiska kaos i landet har inneburit att man ser en ökad risk för att landets ekonomi ska förvärras.
Statsskulden i landet uppgår till över 111 procent, långt över EU:s rekommendation på en statsskuld under 60 procent. I år går landet mot ett budgetunderskott på 6 procent av BNP.
För att bekämpa detta kommer Barnier att införa höjda skatter och kapade kostnader, men med ett svagt regeringsunderlag kan det bli svårt att få ner underskottet till 2029, vilket är den rådande planen.
Ingen räddning i sikte
Politikerna i Frankrike behöver lösa sina egna problem. Tidigare har man fått hjälp av den europeiska centralbanken ECB, som genom ett krissystem kunde gå in och stödköpa franska statsobligationer, men det är inte aktuellt framöver.
Nu behöver man förlita sig på att investerare lånar ut sina pengar, och det börjar bli en allt dyrare affär för den franska ekonomin.
Utan mer stöd från EU väntar en smärtsam men kanske nödvändig resa tillbaka till en stabilare ekonomi.
Läs även: Tungt fall på Hongkongbörsen – värsta sedan finanskrisen. Dagens PS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.