Dagens PS

Skakigt väst kan bli guldläge för BRICS

Tjafset mellan EU och USA och en kylig syn på västs möjligheter leder till en ökad styrka i BRICS-alliansen. (Bild: Canva)
Tjafset mellan EU och USA och en kylig syn på västs möjligheter leder till en ökad styrka i BRICS-alliansen. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 19 apr. 2025Publicerad: 19 apr. 2025

I skuggan av västvärldens ekonomiska osäkerhet växer intresset snabbt för BRICS – gruppen av stora ekonomier som Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Larry Fink om världens kapital
Spela klippet
Makro

Larry Fink: “Dela vinsterna – annars brakar kapitalismen ihop”

20 apr. 2025

Nu börjar många investerare oroa sig för att den rådande ekonomiska ordningen kan vara på väg att förändras radikalt.

När BRICS grundades i början av 2000-talet var det något av en löst sammansatt klubb med stora men vaga ambitioner. Idag är det en allt mer kraftfull ekonomisk allians med fokus på konkreta mål, och nu tar man även in nya medlemmar – från Egypten till Argentina och Indonesien.

Samtidigt gör handelskrig och växande protektionism att allt fler företag söker sig bort från USA. Men varför vänder investerare blicken mot just BRICS – vad är det som lockar?

Läs även: “America First” – gäller inte turister. Dagens PS

BRICS satsar stort på ny teknik

När kapital flödat ur USA i rekordfart har andra alternativ fått ta en större del av kakan. Inte minst Sverige har lockat. Men det finns andra länder där marknaden ser stor potential.

BRICS-länderna har flera gemensamma styrkor. De är stora producenter av råvaror som litium och sällsynta jordartsmetaller, nödvändiga för batterier och grön teknologi. Kina, Indien och Ryssland har dessutom avancerad kompetens inom artificiell intelligens och digitala lösningar.

Det gör att BRICS-länderna är extra attraktiva för investerare som ser potential i områden som elektrifiering, AI och energiomställning. Redan nu märks stora investeringar i just framtidsteknik – där länderna kombinerar resurser och kunskap.

Till exempel har Kina positionerat sig som ledande inom både AI och elbilsproduktion, där märken som BYD gör succé.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

USA:s sanktioner öppnar dörren

När USA infört hårda sanktioner och strafftullar mot Kina och Ryssland har det snarare stärkt banden inom BRICS-gruppen. Länderna samarbetar nu tätare och försöker aktivt minska sitt beroende av västerländska marknader.

De etablerar egna handelssystem och betalningslösningar som minskar risken för sanktioner från väst.

“BRICS-länderna har nu ett tydligt fokus på gemensamma intressen och visar en helt annan sammanhållning än tidigare”, säger analytikern Maria Vassalou i en kommentar till tyska Focus Money.

Investerarnas nästa drag

För investerare innebär den förändrade världsordningen både möjligheter och utmaningar. BRICS-länderna erbjuder enorm potential men också politisk och ekonomisk risk.

Vissa experter menar dock att fördelarna överväger, särskilt för långsiktiga investeringar i teknik och råvaror. Det är inte alls ovanligt att man får tips om att sprida sin risk med indexfonder som investerar i Asien där ekonomin fortfarande växer snabbt.

Det är läge att undersöka och försöka förstå hur makten och ekonomin skiftar från väst till öst och att inse att balansen kan svänga snabbt när gamla allianser står på en allt skakigare grund.

Läs mer: Efter de tunga åren – tyska bolag redo för rally. Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS