Dagens PS

Inte bara guld och dollar i bankvalven

Bankvalven
Centralbankernas valv har ökats med guld och motsvarar idag ca 15%. I stället är det valutor som numera dominerar valutareserverna. Euron har seglat upp som det näst största innehavet, efter dollarn, hos centralbankerna. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 13 juli 2022Publicerad: 13 juli 2022

De senaste åren har bankvalven hos världens centralbanker ökats med andelen guld i valutareserven. Enligt Internationella Valutafondens (IMF) senaste mätning International Reserves and Foreign Currency Liquidity – IRFCL Home – IMF Data uppgår guldets andel nu till 15 procent (se diagram nedan).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men det är ändå bara en bråkdel av guldets betydelse för centralbankerna i ett historiskt perspektiv. En gång i tiden bestod centralbankernas valutareserver mestadels av guld.

Så sent som för 40 år sedan var andelen av den ädla metallen över 70 procent i bankvalven. Men så är det alltså inte längre.

Bretton Wood

Sannolikt är det sammanbrottet 1973 i växelkurssystemet Bretton Wood som ligger bakom. Bretton Wood byggde på fasta växelkurser mot den amerikanska dollarn som i sin tur var länkad till guldet.

I samband med Vietnamkriget så brast förtroendet för systemet.

Långt mer än guld

Källa: IMF

Euron näst mest populär

Istället är det valutor som numera dominerar valutareserverna. Amerikanska dollarn blev inledningsvis ett substitut för guldet. Men de senaste 20 åren har även dollarn tappat som andel. Euron har seglat upp som det näst största innehavet, efter dollarn, hos centralbankerna.

Ingen Rubel i bankvalven

ANNONS

Den starka schweizerfrancen har också fått större utrymme i bankvalven liksom till viss del det brittiska pundet. Ryska rubeln lär dock inte finnas krav efter 2022 i de västerländska centralbankernas valutareserver.

Relaterade artiklar:

Börsens stora hopp: Lägre inflation. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]