Dagens PS

Inkomstklyftorna minskar – räntor slår mot rika

inkomstklyftorna
Inkomstklyftorna sjunker i Sverige. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 18 apr. 2023Publicerad: 18 apr. 2023

Inkomstklyftorna i Sverige minskade i fjol jämfört med rekordåret 2021, enligt en ny rapport från regeringen. Det beror bland annat på reformer och räntor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 2021 var Sveriges så kallade gini-koefficient, som är ett övergripande mått på inkomstskillnader i befolkningen, uppe på rekordhöga 0,33. Under fjolåret sjönk gini-koefficienten till 0,32 enligt en fördelningspolitisk redogörelse från finansdepartementet, rapporterar TT (länk till Di).

Under fjolåret genomfördes en rad reformer för att hjälpa låginkomsttagare som stärkt garantipension, höjt bostadstillägg för pensionärer och högre sjuk- och aktivitetsersättning. Det har hjälpt till att jämna ut skillnader mellan fattiga och rika.

För de med höga inkomster var fjolåret tuffare när börsen gick minus, bostadspriserna föll och räntorna steg.

”Min bedömning är att 2021 kommer att framstå som ett onormalt år, med större inkomstspridning än året före och åren efter”, säger professor emeritus Anders Björklund vid Stockholms universitet till TT.

Inkomstklyftorna i Sverige har ökat kraftigt sedan 1980-talet, då gini-koefficienten låg runt 0,20. Skattereformerna i början av 1990-talet och hög invandring är faktorer som höjt koefficienten enligt professor emeritus Anders Björklund.

Men jämfört med många andra europeiska länder är spridningen av inkomsterna i Sverige relativt låg.

”I de sydeuropeiska länderna Italien, Grekland och Spanien är spridningen avsevärt större än i de nordiska länderna. Detsamma gäller för flertalet av de nyare medlemsstaterna i EU”, skriver regeringen.

Läs även: USA: Gapet mellan fattig och rik kostar 300 miljarder dollar  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]