Dagens PS

Inflationen sjunker – men faran är långt från över

Bilden visar turister på Västerlånggatan. Inflationen är äntligen på väg ned, men IMF varnar för att den kan hålla sig kvar mer än väntat.
Inflationen sjunker, men IMF varnar att den kan bli seg att få ned ytterligare. (Bild: Claudio Bresciani / TT)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 17 juli 2024Publicerad: 17 juli 2024

Äntligen sjunker inflationen, och vi ser fram mot stabilare konjunkturer. Men i en ny rapport varnas för att kvardröjande höga priser och orolig handelspolitik kan göra så att sänkningen stannar av eller vänder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt de mått Riksbanken går på sjönk inflationen i Sverige från 2,3 procent i maj till 1,3 procent i juni, rapporterar SVT. Därmed är vi under Riksbankens mål på två procent. Något som inte hänt på tre år.

Inflationen i Sverige är på väg ned – för första gången på tre år ligger den under Riksbanken mål. Men samtidigt varnar Internationella Valutafonden för att det kan bli svårare att få ned den mer.

Detta betyder dock inte att priser i affärerna kommer sjunka, de ligger sannolikt kvar på samma nivå som tidigare. Effekten kan komma snabbare till bolåntagare, eftersom Riksbanken förväntas sänka sina räntor under hösten.

IMF varnar för seg inflation

Att inflationen nu sjunker och räntorna sänks är dock inget vi kan ta för givet i fortsättningen. I sin senaste omvärldsrapport varnade Internationella Valutafonden (IMF) för att fortsatt höga priser inom servicesektorn och ökade spänningar i världshandeln kan orsaka problem. Detta rapporterar CNN.

Här har vi en viktig orsak varför flera centralbanker, inklusive USA:s och Storbritanniens, har avvaktat med att sänka sina styrräntor. IMF tror att det kommer sänkningar under hösten, men segheten i priser och löner kommer att hålla kvar inflationen på högre nivåer än vad som är önskvärt. Det hindrar till exempel ekonomisk tillväxt.

Internationella spänningar påverkar inflationen

En annan viktig faktor enligt IMF är de spänningar som finns inom handel och tullar världen runt. Såväl USA som EU har infört barriärer mot Kina, som även det använder tullar som ett politiskt vapen.

Bara under förra året infördes över 3 000 olika tullar eller liknande hinder över hela världen. Så sent som 2019 var motsvarande siffra 1 000. Detta rapporterar BBC.

ANNONS

Om den här utvecklingen fortsätter – vilket mycket talar för att den gör – varnar IMF för att det kan bli ett “costly race to the bottom”.

Läs också:

Äntligen: Inflationen lägsta sedan 2021. Dagens PS

USA: Trumps politik kan öka inflationen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS