Dagens PS

Inflationen i Europa nu värre än USA:s

Europeiska Centralbanken i Frankfurt, Tyskland. Både i Europa och USA har centralbankerna försökt dämpa inflationen med höjda räntor, men i Europa riskerar det att skada ekonomin
Europeiska Centralbanken i Frankfurt, Tyskland. Både i Europa och USA har centralbankerna försökt dämpa inflationen med höjda räntor, men i Europa riskerar det att skada ekonomin. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 okt. 2022Publicerad: 03 okt. 2022

När inflationen började förra året på grund av pandemin trodde många att den skulle stanna i USA, men nu har energikrisen gjort att prishöjningarna i Europa överträffat USA:s.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Under två månader har prishöjningarna i Europa varit högre än i USA och i september nådde den europeiska inflationen 10 procent, statistik om inflationen i USA kommer om tio dagar, det rapporterar Bloomberg.

Ekonomer som blickar ett år framåt tror nu att inflationen i Europa kommer ligga kvar på nästan 5 procent, medan inflationen i USA väntas sjunka till cirka 3 procent.

De höga energipriserna skapar inflation

“På kort sikt ser inflationen i euroområdet faktiskt värre ut än USA:s”, säger Robin Brooks, chefsekonom vid Institute of International Finance, till Bloomberg.

Orsaken är naturgaskrisen i Europa som har fått energipriserna att stiga kraftigt, vilket i sin tur har drivit upp kostnaderna inom hela ekonomin så att inflationen i Europa nu är både högre och mer utbredd.

ANNONS

Senaste nytt

Europas inflation är importerad

Europa har dessutom en annan typ av inflation än USA, en inflation som nästan helt importeras på grund av stigande råvarupriser snarare än att stimuleras av konsumtion och trång arbetsmarknad.

Det här innebär att Europas centralbanker, som liksom USA:s, försöker dämpa inflationen med höjda räntor, har mindre förmåga att slå mot roten av problemet och därmed löper större risk att skada ekonomin.

Européer kommer få sämre levnadsstandard

ANNONS

Även finanspolitiken skiljer sig och europeiska regeringar har varit tvungna att ta till stimulanspaket för att mildra effekten av skyhöga elräkningar. Levnadsstandarden för vanliga européer kommer nu bli lägre än vanliga amerikaners.

Både Europeiska centralbanken och USA:s motsvarighet, Federal Reserve, är nu inne på ett liknande spår. Vid sina senaste möten höjde båda räntan med 75 punkter. Enligt vad marknaden tror kommer båda centralbankerna göra samma sak vid nästa möte.

“Vad de två centralbankerna har gemensamt är att de är väldigt fokuserade på spotinflation, på förhöjda siffror just nu”, säger Robert Brooks, till Bloomberg.

“De är inte tillräckligt fokuserade på underliggande dynamik, ledtrådar och eftersläpningar av politik”, fortsätter han.

Europeiska centralbanken bör omvärdera sin strategi

Han tror att euroområdet omedelbart kommer hamna i en lågkonjunktur medan USA kommer undvika en lågkonjunktur. Han menar att de här utsikterna borde få Europeiska centralbanken att omvärdera sin strategi för inflationsbekämpning.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ekonomer: Risken för recession i EU 80 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]