Ekonomin var det viktigaste för USA:s väljare 2024. Nu är det dags för Trump II – och för svaren kring ekonomi och inflation.
Inflationen 2025 – experternas analys
Mest läst i kategorin
Under sin valkampanj satte Donald Trump ekonomin i centrum. Inför sin återkomst till Vita huset har han utlovat stora, drastiska förändringar i den ekonomiska politiken som, bland annat, kan påverka inflationen drastiskt, konstaterar Newsweek.
Många amerikaner har haft en negativ syn på Joe Bidens hantering av inflationen och vardagsekonomin för många.
Genom hela valkampanjen sade alla opinionsundersökningar att förtroendet för Trump var större när det handlade om ekonomin. Nu är det upp till bevis.
Påverkar inflationen
Trump har redan tillkännagivit förändringar som höga tullar och nedskärningar i statliga utgifter, förändringar som påverkar inflationen.
För många väljare var Biden och Kamala Harris förknippade med höjda priser, speciellt för drivmedel och livsmedel.
Där har Trump genom hela valkampanjen lovat att sänka priser – men kombinationen med höga tullar mot Mexiko och Kanada, två av USA:s största handelspartners, gör experterna oroade över inflationen 2025.
”Har inte mycket kontroll över något”
”Presidenter har inte så mycket kontroll över ekonomin som de skulle vilja, delvis för att presidenter inte har så mycket kontroll över någonting som de skulle vilja”, säger Peter Loge, professor vid George Washington University och tidigare rådgivare till Barack Obama, till Newsweek.
“Ensidiga åtgärder från Trump, som att införa tullar, kan ha betydande effekter på ekonomin”.
Enligt Loge går USA in i 2025 med en relativt stark ekonomi med inflationen nära 2 procent. Han menar att ”den försiktiga politiken skulle vara att hålla fast vid kursen”.
“Människor ”upplever” inte ekonomin. Vi köper mat och mat kan vara dyr. När jag går och handlar mat ser jag hur mycket jordnötssmöret kostar. Jag ser inte vad det skulle kosta med en annan politik eller hur mycket det kostar i Spanien eller Tokyo”, utvecklar Loge resonemanget.
Får inflationen att ta fart
Trumps höga tullar har lyfts fram som en potentiell orsak till att inflationen kan ta fart igen.
Trevor Tombe, ekonomiprofessor i Calgary, säger att Kanada med säkerhet skulle ”hämnas” om Trump genomför sina tullar och att man skulle göra det i samarbete med andra länder.
“Det är sannolikt att Kanada skulle svara med sina egna handelspolitiska åtgärder, men detta skulle ske i nära samverkan med andra länder. Det är osannolikt att Kanada skulle agera ensamt”, säger Tombe.
“Till och med en amerikansk importtull på 10 procent skulle ha betydande negativa effekter på både USA:s och Kanadas ekonomier”.
Peter Loge instämmer i Tombes analys.
“Vi köper många saker gjorda utomlands eftersom de kostar mindre än saker gjorda i USA. Tullar gör saker gjorda någon annanstans dyrare”, konstaterar Loge.
Nytt bankkaos i USA efter konkurs. Dagens PS
Varningen: USA lever på lånad tid. Dagens PS
Varningarna hopas – är framgångssagan över för USA? Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.