Dagens PS

Industrin bromsar in – inköpchefsindex faller

Industrin
Industrin viker nedåt. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 01 okt. 2024Publicerad: 01 okt. 2024

Inköpschefsindex (PMI) för industrin föll i september till 51,3 från 52,6 i augusti. Framför allt är det orderingången som viker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Det blir allt tydligare att svensk industri pressas av en svagare omvärldskonjunktur och det är framför allt orderingången som vi ser en tydlig inbromsning under hösten”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank i ett pressmeddelande.

Efter orderingången stod produktion och lager för de största negativa bidragen till PMI-fallet. Delindexen för sysselsättning och leverantörernas leveranstider steg dock under september.

Inköpschefsindex (PMI – Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare av inköpschefer som ingår i en svarspanel som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för tillverkningsindustrin och tjänstesektorn.

Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser var i september 48,6, den lägsta nivån sedan i mars, ned från 50,8 i augusti.

”Fallande råvarukostnader och en starkare krona dämpar industrins behov av att höja priserna mot sina kunder. Det kommer göra det lättare för Riksbanken att fortsätta sänka sin styrränta”, säger Jörgen Kennemar.    

Läs även: Industrin på botten? Nu vänder det enligt Teknikföretagen (Dagens PS)

Läs även: Ny statistik: Ekonomin krymper i Sverige (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]