Kina försöker stimulera sin ekonomi och sätta fart på den stagnerade fastighetsmarknaden. IMF är inte imponerade och varnar för kollaps.
IMF: Utan rätt åtgärder riskerar Kina kollaps
Mest läst i kategorin
IMF har under den senaste veckan gjort en rad uttalanden om världsekonomin. Man menar bland annat att kampen mot inflationen nästan är vunnen och att den globala tillväxten förväntas vara stabil under 2025. Däremot uppenbarar sig Kina som en växande ekonomisk risk.
IMF är skeptiskt till Kinas ekonomiska stimulanser, främst på grund av den svaga inhemska marknaden. Enligt IMF är Kinas nuvarande stimulansåtgärder otillräckliga och landet uppmanas att investera mer för att stärka ekonomin.
“Jag anser att de åtgärder som har tillkännagivits inte kommer att vara tillräckliga eftersom den inhemska efterfrågan är mycket svag”, sa IMF:s Asien-chef Krishna Srinivasan rapporterar norska DN.
Fastighetskris slår hårt i Kina
Den pågående fastighetskrisen i Kina har lett till stora förmögenhetsförluster för hushållen, vilket ytterligare bidrar till deflationen. Konsumentprisökningen har bromsat in markant, och producentpriserna har sjunkit mer än väntat.
Trots flera stimulansåtgärder från Kinas kommunistiska ledning denna höst är IMFs ledning osäker på om dessa räcker. Det behövs mer för att återuppbygga landets förtroende för fastighetsmarknaden.
Om Kina inte snabbt lyckas stärka inhemsk efterfrågan kan den svaga konsumtionen och hushållens förlorade tillgångar på fastighetsmarknaden leda till en ekonomisk kollaps. Fastighetskrisen har försvagat ekonomin och kräver omedelbara, effektiva åtgärder.
Djup kris – 90 miljoner tomma bostäder
Kinas bostadsmarknad står inför en stor utmaning med uppskattningsvis 90 miljoner tomma bostäder, till stor del beroende på en krympande befolkning och fortsatt byggande. Många av dessa bostäder, som motsvarar Brasiliens befolkning om tre personer skulle flytta in i varje, riskerar att förbli tomma, särskilt i mindre städer där befolkningen minskar.
Trots statliga stimulanser, inklusive sänkta räntor och krav på egen insats, krävs större åtgärder för att lösa krisen. Ekonomer föreslår att staten köper upp bostäder i de största städerna för att omvandla dem till statliga hem med låga hyror. I mindre städer är dock problemet så omfattande att inga stimulanspaket bedöms kunna fylla de tomma bostäderna.
Läs mer: Är Kina en papperstiger? Handelskriget kan få ett oväntat slut. Dagens PS
ANNONS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.