Tidningen The Economist har använt Big Mac som en måttstock för att jämföra världens valutor sedan 1986. Nu har de jämfört världens löner – genom att lista hur många klassiska donkenburgare du får för din inkomst.
I vilket land får man flest Big Mac för sin lön?
Mest läst i kategorin
Senaste åren har inflationen gått hårt åt våra löner och köpkraften har minskat för de flesta genom såväl stigande matpriser som höjda räntor. Men hur ligger vi till jämfört med andra länder?
Svenskarna har långt från de bästa lönerna i Europa. Tidigare var det Norge som toppade listan i norden, men de har nyligen sett sig besegrade av danskarna efter att den norska valutan sett ett kraftigt tapp.
Så jämför man valutor med hjälp av Big Mac
Genom en lite udda jämförelse har The Economist tagit fram ett alternativt sett att jämföra löneläget i världen. Tidningen tillhandahåller årligen något man kalla the Big Mac Index, som jämför hur mycket den klassiska hamburgaren kostar i olika länder.
Syftet är att jämföra hur de olika valutorna står sig mot varandra över tid, och Big Mac har valts ut som måttstock för att den ändras så pass lite över tid och finns tillgänglig i liknande form på så många ställen.
Nu har man testat att jämföra OECD-ländernas löner med hjälp av hamburgaren, och Sverige ligger dåligt till även där.
Läs även: Svenskarnas förmögenhet ökar – börsen drivande. Realtid
Senaste nytt
Mest burgare i Mc Donalds hemland
Det land där lönen ger flest Big Macs är USA. Den amerikanska medellönen räcker till så många som 14 000 Big Mac på ett år – tillräckligt för att tillgodose 10 vuxna deras dagliga intag av kalorier i ett år.
Danskarna, som har högst löner i Norden och näst högst löner i USA, får också många hamburgare för sina lön. Nästan 13 000 stycken på en genomsnittlig årslön.
Men för svensken blir det mindre Big Mac för pengarna. Vår genomsnittslön på 39 900 i månaden räcker till ungefär 10 500 Big Mac om året.
Sämst av alla OECD-länder på listan är Mexiko. Där räcker årslönen knappt till 3 000 dubbelburgare från McDonald’s.
Lite mer Big Mac omräknat i timlön
Värt att nämna är att amerikanerna i regel jobbar fler timmar varje år för att få ihop sin höga årslön, och därför har The Economist även räknat om indexet efter timlön.
Då har danskarna, som jobbar mindre för att få ihop sina höga löner, faktiskt bättre inkomst än amerikanerna – som bara orkar hålla tredje platsen på listan över världens bästa löner mätt i Big Mac.
Även svenskarna klättar några steg i listan. Sett till årslön ligger vi på 19:e plats, men omräknat i timlön så går vi upp på plats 15.
Läs även: Lista: Här har unga inte råd med 29 kvm. Dagens PS
ANNONS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.