Dagens PS

Hur mycket skulder tål världen egentligen?

skulder
Världens skuldberg bara fortsätter att växa – frågan är hur detta kommer att påverka den globala ekonomin under 2024. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 28 nov. 2023Publicerad: 28 nov. 2023

Den globala skulden är på svindlande rekordnivåer. Nu står världen inför nya ekonomiska utmaningar – men även möjligheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

303 biljoner dollar – eller 3 203 299 400 000 000 kronor.

Ja, du ser rätt – så mycket uppgår den samlade skulden från världens länder, företag och hushåll, vilket Dagens PS har rapporterat om.

Senaste året har USA spenderat 162 miljarder dollar – bara för att kunna betala av räntorna. Det menar investeringsstrategen Lauren Sanfilippo i amerikanska finans- och försäkringsbolaget Merrills webbsändning.

Räntekostnaderna i världen har också ökat med 10 procent. Fram till 2027 kan de stiga till över 31 biljoner kronor, vilket Dagens PS har rapporterat om.

Läs mer: Svenskarnas skulder slår alla tiders rekord – Dagens PS

Skuldbördan hänger över ekonomin

Dagens högre och längre räntor gör det dyrare för hushåll, företag och regeringar att låna pengar. Skuldbördan kan därmed få stor inverkan på marknadens prestation och den globala ekonomin i stort under 2024, tror Merrills chefsinvesterare Chris Hizy.

Sanfilippo framhåller vikten av att fokusera på investeringar i högkvalitativa tillgångar. Enligt henne kan privatsektorns styrka och tillväxt vara en viktig faktor som stödjer ekonomin framöver.

“Investerare bör inte glömma att skulden, trots att den är väldigt hög, fortfarande är hanterbar”, säger hon.

ANNONS

Läs mer: Amerikaners kreditkortsskulder rekordhöga – Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Tiondel av världens skulder

Det massiva skuldberget har dels byggts på av det senaste decenniets lånefest och pandemins utgifter. USA står för 33 biljoner dollar av världens alla skulder, vilket är en knapp tiondel – pådrivet av ökade försvarsutgifter och investeringar i grön omställning.

Trots skuldberget ser läget ändå ut att vara helt okej för konsumenterna och företagen, menar Sanfilippo.

“Konsumenternas skulder i förhållande till disponibel inkomst är hälsosamma och företagen har starka balansräkningar. Dock står små företag inför större utmaningar”, säger hon.

Läs mer: Skuldfällan ökar – här är gruppen som ligger värst till – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]