Dagens PS

Hur mycket olja? Klyftan växer mellan IEA och Opec

Olja
Oljebrunn nära Calgary, Kanada. (Foto: Jeff McIntosh/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Hur mycket olja kommer vi att använda under 2024? De två stora organisationerna IEA och Opec har olika syn på den saken och den största skillnaden i sina prognoser sedan 2008.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt International Energy Agency (IEA), som representerar industrialiserade länder, kommer den globala efterfrågan på olja öka med 1,1 miljoner fat per dag – en sänkning med 120 000 fat per dag från en tidigare prognos. Det sade IEA på onsdagen enligt Reuters.

Men enligt Organization of the Petroleum Exporting Countries (Opec), som representerar 13 oljeproducerande länder, kommer efterfrågan att öka med 2,25 miljoner fat per dag. Det sade Opec på tisdagen.

1 procent av efterfrågan i skillnad

Så vilken prognos ska vi tro på? Skillnaden mellan prognoserna är den största sedan 2008, rapporterar Reuters.

Skillnaden motsvarar ungefär 1 procent av den globala efterfrågan på olja. Förklaringen ligger i hur de två organisationerna ser på världsekonomin. IEA har en mindre optimistisk bild än Opec om nuläget, och pekar på svag industriell aktivitet och en mild vinter i Europa som faktorer om varför efterfrågan kommer vara lägre.

Organisationerna är närmare i sina prognoser för 2025. Opec höjde på onsdagen sin uppskattning av efterfrågetillväxt något till 1,2 miljoner fat per dag. Opec lämnade sin prognos på 1,85 miljoner fat per dag oförändrad.

Radikalt olika syn på framtiden

De båda organisationerna ser också på framtiden på radikalt olika sätt. IEA ser en topp i den globala efterfrågan på olja runt 2030 och därefter en minskning som de härleder till den gröna omställningen. Opec förutspår istället att efterfrågan fortsätter att växa de kommande två decennierna.

Läs även: Opec+ går med på minskad produktion (Dagens PS)

ANNONS

Läs även: IEA: Ingen dipp för elbilar – revolutionen växlar bara upp (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]