Dagens PS

Hur hänger Mona Lisa ihop med världsekonomin?

Mona Lisa
Var ligger egentligen bron i bakgrunden? Oavsett så lockar det turister. (Tavla: Leonardo Da Vinci)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 19 apr. 2023Publicerad: 19 apr. 2023

Som Mona Lisa har sitt leende så döljer också världsekonomin sina hemligheter. Det är välkänt att det fantastiska med Mona Lisa är tavlans karaktär byter uttryck för varje gång du kollar på den – och lite så verkar det vara när världens ekonomer försöker analysera det mycket svåra ekonomiska läget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad gör Mona Lisa? När man försöker förstå Mona Lisas ansiktsutryck kan varje perspektiv bjuda på olika svar tack vare det unika målandet av Leonardo Da Vinci. Lite så verkar det även vara när experter försöker fastslå varåt det barkar ekonomiskt i världen.

Det blir uppenbart när analytiker, politiker och journalister försöker sia om läget med ekonomin – nya rapporter om ekonomins framtid och lågkonjunkturens karaktär ersätter varandra varje dag och den ena varningen möts av den andra.

Läs mer: Finansveteranen välkomnar lågkonjunktur

Extremt osäkra framtidsanalyser

Detta är knappast världens första finanskris, så varför är det så svårt att säga vad som är på väg att ske? För bara några månader sen var många övertygade om att vi var på väg mot en mild recession men nu, efter bankkriserna, tror många att vi är på väg att hårdlanda i en tuff lågkonjunktur.

Det är den typen av kraftiga svängingar i analyserna som lett till liknelsen med just Mona Lisa. Förra gången du såg henne så var du övertygad, hon ler. Nästa gång du besöker Louvren i Paris är du precis lika säker om att leendet har vänts upp och ned i en sur min.

På samma vis verkar det vara svårt att göra säkra bedömningar av det ekonomiska läget. Enligt The Economist, som ligger bakom liknelsen med Mona Lisa, är spannet mellan analytikernas uppskattning av USAs framtida BNP dubbelt så stort som det var 2019.

ANNONS

Senaste nytt

Globala prognoser präglas av osäkerhet

IMF:s senaste prognos innehåller 60 förekomster av “osäkerhet”, dubbelt så många som tidigare. Bankpaniken skapade förvirring kring Federal Reserves räntehöjningar, och de närmaste mötena ser lika oförutsägbara ut.

ANNONS

Vid ECB:s senaste penningpolitiska möte beskrev dess president, Christine Lagarde, institutionens roll som obestämbar. “Det är omöjligt att säga vilken väg som kommer att tas framåt”, sa hon.

Mona Lisa

Som Mona Lisa har sitt leende så döljer också världsekonomin sina hemligheter. (Foto: Unsplash / Mika Baumeister)

Varför är det så svårt att se om Mona Lisa ler?

Mona Lisas obegripliga ansiktsuttryck beror på Leonardo Da Vincis mästerliga användande av Sfumato-tekniken, som går ut på att linjer och konturer suddas ut för att ge tvetydiga bilder. Men vår obegripliga ekonomiska framtid beror snarare på att så många olika faktorer har så stark inverkan på makroekonomin.

Den första rör covid-19-störningar. Världen svängde från kraschande till stigande tillväxt när nedstängningarna kom och gick. Detta har skapat kaos med de “säsongsjusteringar” som är vanliga för de flesta ekonomiska siffror. I februari ändrades faktorerna som tillämpas på inflationen, vilket gör tolkning av månatliga priser mycket svårare.

Färre deltar i undersökningar

Den andra förändringen rör urvalsstorlekar. Pandemin accelererade en trend där en allt större del av människor inte svarar på officiella undersökningar. I Amerika har svarsfrekvensen för undersökningen som används för att uppskatta vakanser sjunkit från nästan 60% strax före pandemin till cirka 30%.

När covid slog till halverades även svarsfrekvensen för Storbritanniens arbetskraftundersökning. Och människor föll ur vanan att fylla i frågeformulär. Misstro mot regeringar kan också ha ökat, vilket gör att människor tvekar att hjälpa statistiker.

Hårda och mjuka data pekar åt olika håll

ANNONS

En anledning till förvirringen beror på skillnaden mellan “hårda” och “mjuka” data – objektiva mått som nivån på arbetslöshet och subjektiva mått som människors framtida förväntningar. Normalt sett följer de två typerna varandra.

Just nu är de långt ifrån varandra. “Mjuka” mått ser recessionära ut. “Hårda” mått pekar på en hygglig expansion. Skillnaden kan återspegla människors trötthet på inflationen. Priserna i den rika världen fortsätter att stiga med 9 procent årligen, vilket är nog för att odla pessimism hos de allra flesta.

Analyserna kommer att bli mer begripliga än Mona Lisa

Investerare och statistiker kommer att förbättra sin förståelse för världsekonomin under perioder av volatilitet och inflation. Effekterna av pandemin kommer att minska, vilket minskar snedvridningar av säsongsjusteringar. Man har redan gjort framsteg genom att använda alternativ data i prognoser, vilket hjälper till att övervinna problemet med minskande svar.

Men detta ger knapp tröst för regeringar och företag som behöver fatta beslut just nu – eller för personer som bara försöker hålla sig uppdaterade med nyheterna. Var inte förvånad om den globala ekonomin förblir oskarp under en tid framöver.

Läs mer: How to explain the puzzle of the world economy

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS