Dagens PS

Holland ska be om ursäkt för slaveriet – med fond

Klaas Knot
Klaas Knot är ordförande i den holländska riksbanken och ska avsätta pengar för att be om ursäkt för slaveriet. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 13 sep. 2022Publicerad: 13 sep. 2022

Den holländska regeringen avsätter pengar för att be om ursäkt för slaveriet, uppger Bloomberg.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året bad borgmästaren i Amsterdam formellt om ursäkt för stadens del i slaveriet. Den statliga långivaren ABN Amro Bank och den holländska centralbanken gjorde det samma, i ABN:s fall eftersom man till vardags var involverad i slavhandeln och den dagliga verksamheten med plantager. Andra holländska bolag sålde försäkringar till fartyg med slavar.

Nu kommer Holland som nation att officiellt be om ursäkt för slaveriet, enligt anonyma källor som Bloomberg har talat med.

Slaveriet kompenseras i världen

I samband med att Holland ber om ursäkt för sin inblandning som nation kommer landet också att avsätta en fond på 200 miljoner euro, eller motsvarande 2 miljarder kronor. Fonden kommer bland annat att finansiera informationsprojekt om slaveriet.

Beslutet är ovanlig i sitt slag i Europa, men en av anledningarna är att Black Lives Matter-rörelsen har fört upp frågan på dagordningen. En del länder har avsatt medel för att kompensera familjer och släktingar till förslavade människor. USA kommer att tillsätta en kommission för att utforma kompensation till slavättlingar.

Klaas Knot, som också är ordförande för den nederländska centralbanken tillkännager samtidigt att banken inrättar  en fond för att finansiera projekt värda 5 miljoner euro under de kommande 10 åren i Nederländerna, Surinam och Karibien.

Läs också:

Fonder som är anti-woke ska locka konservativa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]