De brittiska bankerna hade kunnat hjälpa innovativa företag att komma på fötter och därmed höjt landets produktivitet. Istället lånade bankerna ut sina pengar till den blomstrande bostadsmarknaden, och med facit i hand kan det vara en av orsakerna till varför den brittiska ekonomin släpar långt efter.
Här har banker försummat produktiviteten – genom bostadsmarknaden
Mest läst i kategorin
Det var ett tag sedan den brittiska ekonomin gick som tåget, även om det var landet som ligger bakom både ångmaskinen och järnvägen. Det har hänt en hel del sedan industriella revolutionen tog fart i Storbritannien och spred sig i Europa, bland annat har tillväxten i landets produktivitet halverats sedan finanskrisen, berättar WSJ.
Brittiska banker lånar pengar till bostadsmarknaden
Bland G7 är det faktisk enbart Italien som visar upp en sämre ekonomi, och i Storbritanniens fall säger experterna att det rör sig om en åldrande befolkning, regleringar och Brexit som ligger bakom det ekomiska fallet, men nu säger många att det även beror på att de brittiska bankerna har haft en särskild stor förkärlek att ösa sina pengar över bostadsmarknaden, och samtidigt glömt bort innovativa projekt – som hade kunnat föra landet in i ny slags revolution.
Bostäder har länge betraktats som säkra tillgångar, där lånen backades upp av materiella tillgångar med stigande värden, men så är fallet inte längre när räntorna skenar. Samtidigt har bland annat maskin-och mjukvaruprojekt inte tagit emot många ulånade pund.
“Banksystemet sätter alltmer en broms på ekonomin”, säger Jonathan Haskel, från Bank of Englands penningpolitiska kommitté.
Ökar inte den ekonomiska tillväxten
Faktum är att Storbritannien tillsammans med Frankrike är de som har minst tillgångar som ökar ekonomisk tillväxt, bland världens tio rikaste länder. Samtidigt fortsätter den brittiska bolåneskulden att skjuta i taket.
Läs även: Storbritanniens inflation sjönk under 10 procent i april
Läs även: Storbritannien stoppar importen av Putins diamanter
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.