Dagens PS

Här är prislappen för fortsatt grön omställning

Prislappen för grön omställning
Vad kostar det att ställa om till förnybart och vad krävs rent ekonomiskt för att vi ska nå målen som är satta till 2030? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 13 okt. 2024Publicerad: 14 okt. 2024

Världen jobbar på en grön omställning – där samhällets fossilberoende till stor del ska bytas ut mot förnybar energiproduktion. Men vad kostar det egentligen att ställa om? Och vem ska betala de stora investeringarna?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste decennierna har präglats av en intensiv vetenskaplig och politisk process där växthuseffekten och koldioxidutsläppen har identifierats som ett av vår tids stora hot mot mänskligheten.

Men olje- och gaskonsumtionen är fortfarande hög. Samhällets energibehov har ökat snabbare än utbyggnaden av den förnybara eller koldioxidsnåla elproduktionen. Arbetet med en grön omställning behöver växlas upp snabbt om de värsta effekterna av klimatkrisen ska bromsas in, menar bland andra WWF.

Dyr grön omställning

Att inte göra någonting för att bromsa klimatkrisen vore förstås förödande. Redan i dag ökar frekvensen av katastrofala extremväder. Men en grön omställning i energiproduktionen är inte heller gratis, och kommer därför att kräva investeringar på ofattbara nivåer.

Den internationella organisationen för förnybar energi, IRENA, skriver i en rapport att fjolårets rekordinvestering i förnybar energi på 570 miljarder dollar behöver öka till 1 500 miljarder dollar om året om vi ska tredubbla den förnybara energiproduktionen till 2030.

Det är tio gånger mer än hela Sveriges statsbudget, sex år i rad.

Men det föreslagna målet är likväl att trefaldiga produktionen innan slutet på 20-talet. Samtidigt noterar man att dagens planer på att utvidga produktionen bara motsvarar hälften av målet – ett problem som väntas vara i centrum på det kommande klimattoppmötet i Azerbaijan, rapporterar energisidan Oilprice.com.

Aldrig lägre pris för förnybar el

En stor fråga kopplad till de stora investeringar som kommer att krävas under åren som kommer är hur det ska ge avkastning till den som tar ekonomisk risk i projekten.

ANNONS

De mycket låga elpriserna tillsammans med den förnybara elens ofta oberäkneliga natur har gett rekordlåga priser får vind- och solel den senaste tiden.

Läs även: Därför vill bolag inom olja helt plötsligt ha klimatlagen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS